Нова команда губернатора Світличної: кадри вирішують все

Ростислав Касьяненко  |  П'ятниця, 21 жовтня 2016, 20:16
Голова Харківської ОДА Юлія Світлична на своїй сторінці в facebook вже анонсувала деякі кадрові перестановки в адміністрації. Хоч більшість оглядачів прогнозують послідовну та спадкоємну політику, проте, судячи з усього, не всі службовці з адміністрації Ігоря Райніна збережуть свої місця. Якою буде нова губернаторська команда в області: хто «підніметься», а хто «загубиться» в новій обласній адміністрації?
Нова команда губернатора Світличної: кадри вирішують все

З чотирьох діючих заступників голови ХОДА Юлія Світлична в своєму блозі згадала лише двох – Марка Беккера (у центрі на фото нижче) та Михайла Черняка (на головному фото праворуч). Обидва заслужили на позитивні характеристики: «Марк Беккер порядна та надійна людина, фахівець, вміє приймати вірні рішення навіть у дуже складних питаннях. Михайло Черняк за короткий час довів, що він може бути ефективним державним службовцем, має зв'язок з громадським суспільством та ветеранами АТО. За ним відповідальність щодо процесу децентралізації та реформ у соціальній і медичній сферах».

Водночас, про заступника губернатора і керівника апарату В’ячеслава Аббакумова та Євгена Шахненка – жодного слова… Джерела «Варти» в обласній адміністрації підтверджують, що обидва заступники, можуть втратити свої посади найближчим часом: Шахненко – після повного запуску на Харківщині  опалювального сезону, Аббакумов – протягом декількох тижнів, з компромісним формулюванням «за станом здоров’я».  

І Шахненко, і Аббакумов (на фото ліворуч) мали напружені стосунки з громадським сектором, на який вирішила зробити ставку Юлія Світлична. Євген Шахненко курирував усі питання, пов’язані з капітальним будівництвом, і час від часу опинявся в епіцентрі корупційних скандалів.

Важливий момент: ані податкова, ані суди наразі не мають претензій до Євгена Шахненка. Тому говорити про доведену корупційну складову в його діяльності не зовсім коректно. Проте, кому від цього легше?

Небажання Світличної брати в нову команду таку зручну для опонентів мішень цілком зрозуміле. Тим більше, що перший номер обласного списку медведчуківського СДПУ(О) на місцевих виборах 2010 року – не кращий кандидат для демонстрації нової команди держслужбовців із «проукраїнської реальності».

Схожа ситуація занадто високих іміджевих ризиків і з В’ячеславом Аббакумовим. Зважаючи на прокурорський бекграунд віце-губернатора, недивно, що спільної мови з громадським сектором Харківщини він так і не знайшов. Керівник апарату ХОДА Аббакумов відповідав, у тому числі, й за організацію територіальної оборони на Харківщині, тому мав безпосередньо взаємодіяти з громадськістю. Але ефективної співпраці не вийшло.

«Генералу Аббакумову» в нещодавньому інтерв’ю «передав привіт» і радник голови ХОДА, лідер Харківського ЦК «АЗОВ» Олег Ширяєв. «Те люди, которые пытались сформировать тероборону до этого момента, скажем так,  себя не показали. За два года самолет можно было научиться водить. В итоге Совет по территориальной обороне при губернаторе - это 15 человек. Все они являются общественными активистами. Но если они генералы этого движения, то где же их армия? Многие патриотические организации сегодня имеют таких «генералов». Мы же, наоборот, кроме генералов и вождей нашего движения, имеем армию».

Новим заступникам голови ХОДА, як місяць тому і самій Світличній, згідно закону «Про державну службу», доведеться проходити конкурсний відбір. Можливо, ці посади обіймуть і «запрошені до співпраці» громадські активісти – ті з них, що підходять під визначені законом формальні критерії. Більшість, проте, обмежаться статусом «радників». «Вже запросила до команди Олену Борисову, Надію Кривицьку, Ігора Рассоху, Олександра Чумака та Олексія Курцева. Особлива увага - питанням територіальної оборони та безпеки, де розраховую на Олександра Мамалуя, Олега Ширяєва, Антона Сосницького, Олександра Сергеєва та всієї Спілки ветеранів АТО».


Дехто з цього списку, накшталт Рассохи, нагадує «отца харьковской демократии» – «перехідний талісман» з часів губернаторства Авакова. Однак більшість – це нові обличчя, авангард громадського сектору, покликаний посилити команду ХОДА. Ставка Світличної зрозуміла, і саме на унікальному досвіді Харківщини визначиться, наскільки ефективне залучення активістів до державної служби з підвищеною відповідальністю.

comments powered by HyperComments