Підкажіть, де загубився баланс думок в онлайн ЗМІ Харкова?

Світлана Охович  |  Понеділок, 21 листопада 2016, 15:45
За результатами другої хвилі моніторингу журналістських стандартів Харківські онлайн ЗМІ продовжують нехтувати балансом думок у новинах, а рівень достовірності та відокремлення думок від коментарів тримається на рівні 60-80 відсотків.
Підкажіть, де загубився баланс думок в онлайн ЗМІ Харкова?

З 24 жовтня по 6 листопада у 10 областях представники ІМІ перевіряли чи витримують місцеві онлайн ЗМІ журналістські стандарти. Загалом по 25 суспільно важливих новин  на сайтах Городского Дозора, Сайта города 057 ua, Главное та Статус кво підтвердили, що новини у харківських ЗМІ не є поганими за якістю, проте серйозно “шкутильгають” під час обговорення конфліктних тем.

Наприклад, у новині Городского Дозора “Тридцать тысяч харьковчан выступили за возвращение названия проспекту Маршала Жукова” відсутній баланс думок, адже текст не містить ні коментаря голови ОДА, ні навіть довідки про те, чим же Георгій Жуков відомий. До слова, новина про діяльність депутата “Відродження” з цими ж цитатами політика пройшла у стрічки й інших харківських ЗМІ.  Подібні тексти з ознаками політичної “джинса”, де немає балансу думок та яка дублюється в інших ЗМІ, у Городскому Дозорі зустрічається доволі часто. За моніторинговий період тільки у 36% новин це ЗМІ дотримувався стандарту балансу. Інші видання баланс думок “опікували” ретельніше: стандарт витриманий у 76% новин 057 ua та по 60% у Статус кво та Главное.

Зате майже досконале вміння дотримуватися балансу думок у новинах харківські журналісти показали на прикладі відео з Дмитром Добкіним з сесії Верховної Ради. Після поширення ролика, де нардеп ховається за колоною та читає повідомлення про тур за 135 тисяч євро журналісти двох ЗМІ  - 057 ua та Главное - все ж дали іншу точку зору. Як і треба за стандартом, протягом 12 годин після публікації новини у стрічках онлайн видань з’явилися коментарі брата нардепа екс-головою ОДА Михайла Добкіна та самого Дмитра.

Таким чином, у цих ЗМІ розкручування “гарячої” теми співпало з дотриманням балансу думок.

Щодо інших стандартів, зокрема достовірності, харківські ЗМІ показали трохи нижчі результати аніж під час першої хвилі моніторингу. "Главное" порушила норму  в 36% новин, 057.ua - у 24% і Гор Дозор у - 18%. Відсоток статей, де вказані надійні джерела або прямі посилання на інші ЗМІ підвищився до 92% тільки у Статус кво. Відокремлення фактів від коментарів було у 92% новин Городского Дозора, 96% матеріалів 057.ua і Статус Кво, у Главное стандартом не знехтували у 88% новин стрічки.

За результатами двох хвиль моніторингу для проекту "Розвиток професійних стандартів української журналістики", за підтримки посольства Чеської республіки, можна зазначити, що харківські онлайн ЗМІ в основному дотримуються стандартів відокремлення фактів від коментарів та користуються надійними джерелами й подають достовірну інформацію. Тобто журналісти наголошують на фактах без домішок принаймні у тих новинах, які не є замовними. А з достовірністю у текстах все здебільшого в порядку за рахунок того, що новини у стрічці формуються з офіційних повідомлень, релізів та “сводки”. Як раз це є однією з причин недотримання професійного стандарту балансу думок. ЗМІ готують новини з офіційних джерел, часто забуваючи  про те, що необхідно запитати протилежну думку чи описати протилежну позицію. Таке відхилення балансу є типовим для замовних матеріалів, проте у новинах, де немає прихованого змісту та за які ЗМІ не отримує винагороду, однобокість матеріалів, на жаль, прослідковується також.

Однак коментарі від тих, про кого згадується, питання до очевидців чи незалежних експертів якісно вирізнятиме матеріали та даватиме читачу набагато об’ємнішу картинку. Читачі наочно або інтуїтивно бачитимуть з таких новини більше, аніж з перероблених релізів. Тим паче, що першочергове завдання ЗМІ це, як не крути, створення об’єктивної інформаційної карти  для аудиторії.

Моніторинг провели експерти Інституту масової інформації за підтримки Чеського посольства в Україні.

Світлана Охович, представниця ІМІ в Харківській області, активістка, членкиня ВМГО «ФРІ»

 

comments powered by HyperComments