Бразилія обрала слов'янку та араба. Вперше президентом країни стала жінка

Понеділок, 1 листопада 2010, 14:34
31 жовтня в Бразилії відбувся другий тур президентських виборів
Бразилія обрала слов'янку та араба. Вперше президентом країни стала жінка

Не лише в Україні відбувались вибори 31 жовтня. Бразилія в останню неділю жовтня обрала собі нового президента. Дивовижно, але країна з населенням 192 млн. людей та територією в 14 разів більшою за українську, результати голосування дізналась у той же день.

Ще дивнішою є особа нового президента найбільшої країни Латинської Америки. Ді́лма Ва́на Ру́ссефф - перша жінка-глава держави для Бразилії (загалом для континента це вже доволі звичне явище - жінки вже обирались президентами Аргентини, Нікарагуа, Панами, Чилі). Переможиця представляє  правлячу Робітничу партію Бразилії, до виборів очолювала адміністрацію чинного президента Луїз Інасіу  Лула да Сілва.  63-річна Д. Руссефф має надзвичайно оригінальну біографію, цікавішу за бразильські серіали. Її батько - Петр Русев родом з міста Габрово, був активістом Болгарської комуністичної партії. У 20-х рр. минулого століття емігрував спочатку до Франції, згодом до Бразилії. Не одразу, але поступово П.Русев розбагатів, працював представником іноземних фірм у Бразилії, торгував нерухомістю. Мати нового президента - бразильянка, вчителька за професією, донька землевласників.

У 1960-х рр. юна Ділма Руссефф брала участь у лівому повстанському русі в містах Бразилії  (так звана "міська герілья"). Після арешту політичною поліцією вона зазнала тортур і три роки перебувала у в'язниці. У 1970-1980-х рр. вона здобула вищу освіту, створила сім"ю, згодом повернулась до політичної діяльності. Протягом останнього двадцятиріччя очолювала бізнес-структури, державну нафтову компанію, міністерство енергетики.

Минулого року Ділма Руссефф зізналася, що їй був поставлений діагноз  "рак лімфатичних вузлів", вона пройшла курс лікування включно з хіміотерапією. Після чотирьох місяців лікування вона тимчасово втратила волосся, але заявила про успіх у зупиненні хвороби і одужанні.

В інтерв'ю журналістам Руссефф зізналась, що відчуває ніжність та любов до Болгарії. В країні, де народився Петр Русев, вона ніколи не бувала. Також через ранню смерть батька не мала змоги вивчити болгарську мову.

Виконання президентських обов'язків Д.Руссефф розпочне в січні 2011 р. Одночасно вступить на посаду і новий віце-президент Бразилії Мішель Темер. Йому вже 70 років, він відомий юрист та політик. М.Темер, як і Д.Руссефф, є римо-католиком і народився в Бразилії, але в родині імігрантів. Його батьки - з північного Лівану.

comments powered by HyperComments