Українознавство: у країні триває тиждень самопізнання

Анастасія Салашна  |  Четвер, 20 жовтня 2016, 12:51
З 19 жовтня по всій країні серед патріотів і культурно-свідомих людей розпочався тиждень українознавства.
Українознавство: у країні триває тиждень самопізнання

Україністика, україніка, орієнтована на вивчення економічної, політичної, соціальної, культурної, історичної проблематики України, а також життя української діаспори за кордоном. До 1991 ця галузь науки розвивалася за кордонами СРСР, або у підпільних організаціях, задля збереження задокументованих та досліджених фактів існування  і розвитку України. У різні часи — у Німеччині, Польщі, Канаді, США.  ЇЇ розвиток  органічно поєднаний з повстанськими акціями та сплесками свідомості українців: саме тоді починаються пошуки витоків, саме тоді ми починаємо вивчати минуле і трансформовувати   його на  теперішнє. Українознавство кочувало у своїх проявах від міфопоетичних аж до системно-тематичних , історіографічних і історіософських викладів.

Україніка як така існувала ще за часів Геродота і Гомера :  вона проявляється в літописах і тогочасному фолкльорі , де була прихована вся натура ентосу,  його характеристика і ознаки. Згодом знаходимо її ознаки в козацьких літописах (Самовидця, Грабянки, Величка), в «Історії Русів», в творчості Г.Сковороди, І.Котляревського, М.Максимовича, М.Костомарова, П.Куліша, Т.Шевченка, В.Антоновича, М.Драгоманова, Лесі Українки, І.Франка. Систематичні обриси про Україну з’являються у вченнях  М.Грушевського, В.Вернадського та В.Дорошенка, С.Єфремова, Д.Багалія, І.Стешенка  - вони спромоглися об’єднати українство - у систему знань. Де тепер досліджується не лише спосіб життя, а й спосіб мислення українців.

У 1918 р. В.Вернадський, президент щойно створеної Української академії наук, наголошує на необхідності впровадження спеціальних дисциплін з українознавства до програм середньої та вищої школи. 1920 р. С.Єфремов видає перший навчальний посібник «Українознавство», а згодом Д.Дорошенко друкує свій вкрайважливий для подальших українознавчих студій «Огляд української історіографії».

Зараз майже всі аспекти і сторони нації вивчаються з різних точок зору, з різних кутів, аналізуються всі прояви державності - політичні, культурні, соціальні, економічні та біологічні ракурси. Тепер кожен знаходить інформацію без перешкод, має змогу відкрито стати «україністом», почавши зараз.

comments powered by HyperComments