«VIVA, Верді!» - у Харкові триває оперний фестиваль

Ольга Телипська  |  Вівторок, 19 листопада 2013, 11:23
У Харківському національному академічному театрі опери та балету (ХНАТОБ) набирає обертів оперний фестиваль «VIVA, Верді!», присвячений 200-річчю з дня народження великого італійського композитора Джузеппе Верді.
«VIVA, Верді!» - у Харкові триває оперний фестиваль

Фестиваль відкрився 15 листопада оперою «Аїда». Головні партії у спектаклі виконали гості з Києва: лауреат державної премії ім. Т.Г.Шевченка, лауреат міжнародних конкурсів, солістка Національної опери України Оксана Крамарева та народний артист України, соліст Національної опери України Андрій Романенко. До слова, скажемо, що Оксана Крамарева, яка виконала партію Аїди – випускниця консерваторського відділення Харківського національного університету мистецтв ім. І Котляревського. Як зазначила оперна співачка: «Мені тут завжди приємно і подобається виступати. Бо тут я вчилася, тут робила свої перші кроки. Тут була моя перша сцена - в оперному театрі».

Запрошення столичних співаків, на думку головного диригента ХНАТОБ ім. М. В. Лисенка, заслуженого діяча мистецтв України Віталія Куценкя, це крок вкрай важливий та знаковий для нашого міста. Перш-за-все тому, що це корисний досвід як для артистів театру і оркестру, так і для глядачів, це відкриття нової палітри мистецьких вражень.

За його словами, коли постають нові імена, це завжди приносить певну радість і  власне настрій якийсь зовсім інший. Тому що і колективу це додає одухотворення, і нові імена пізнають для себе багато цікавого, і звісно, публіці це цікаво.

Як підкреслив пан Куценко, Харківський оперний можна і потрібно вважати по праву вердівським театром,  адже саме в нашому театрі дуже багато поставлено спектаклів великого Верді: «Ріголетто», «Травіата», «Аїда», «Трубадур», «Набукко».

До того ж саме у дні фестивалю репертуар харківської опери поповниться новою постановкою славетного італійця. 21 листопада на сцені ХНАТОБ відбудеться прем’єра «Отелло». За диригентським пультом – головний диригент театру Віталій Куценко.

 Фестиваль «VIVA, Верді!» завершиться великим  гала-концертом.

Отож, оперний фестиваль «VIVA, Верді!» ще можна відвідати, адже ще є час до 22 листопада. У рамках фестивалю глядачі побачать шість вистав: «Аїда», «Травіата», «Набукко», «Ріголетто», «Трубадур» і прем’єра – «Отелло».

Довідка.

Джузеппе Верді (10 жовтня 1813 – 27 січня 1901) – центральна фігура італійської оперної школи. Він народився в глухому італійському селі Ле Ронколе на півночі Ломбардії в селянській родині.

Хлопчик рано виявив музичні здібності і вже в 11 років почав виконувати обов’язки органіста. На нього звернув увагу багатий купець Барецці, що проявляв живий інтерес до музики. Цій людині Верді був зобов’язаний своєю музичною освітою. Барецці взяв хлопчика в свій будинок, найняв йому кращого вчителя і оплачував його подальше навчання в Мілані.

У 1832 році Верді не прийняли в Міланську консерваторію, оскільки він був старший від допустимого віку. Він почав займатися приватно. Оркестровку і оперний лист Верді осягав на практиці, відвідуючи міланські оперні театри.

У 1836 році він одружився на Маргеріт Барецці, дочці свого покровителя, від шлюбу з якою у нього народилися дочка та син. Щасливий випадок допоміг отримати замовлення на оперу «Лорд Гамільтон, або Рочестер» , яка з успіхом була поставлена ​​в 1838 році в «Ла Скала». У тому ж році були видані 3 вокальних твори Верді.

Але перші творчі успіхи збіглись  з низкою трагічних подій в особистому житті: менш ніж за два роки помирають його дочка, син і дружина. Верді залишається один, а складена в цей час на замовленням комічна опера «Король на годину» зазнає фіаско.

З важкої душевної кризи Джузеппе Верді вивела робота над оперою «Навуходоносор». Опера, поставлена ​​в 1842 році, мала величезний успіх. Успіх надихнув композитора, щороку він писав нові твори. Багато з написаних тоді творів і в наші дні ставляться на оперних сценах світу . У 1851 році з’являється «Ріголетто», а в 1853 році – «Трубадур» та «Травіата», які склали знамените «трьох-сузір’я» композитора.

Основу творчої спадщини Верді склали 26 опер, багато з яких увійшли до світової музичної скарбниці. Крім того, ним були створені два хори, струнний квартет, твори церковної і камерно-вокальної музики.

На початку  1901 року його розбив параліч і 27 січня композитор помер у Мілані.

comments powered by HyperComments