Розпочато збір коштів на встановлення меморіальної дошки видатному харків'янину Юрію Шевельову

Вівторок, 19 квітня 2011, 02:03
12 квітня минуло 9 років з дня смерті відомого в світі славіста, мовознавця Юрія Шевельова (Юрія Шереха). По закінченні Харківського університету він навчався в аспірантурі у видатного мовознавця Леоніда Булаховського. Згодом став викладачем університетської кафедри української мови, а в перші роки війни – її завідувачем. Протягом багатьох років він працював у провідних університетах світу - Лунд (Швеція), Гарвард і Колумбійський університет (США).
Розпочато збір коштів на встановлення меморіальної дошки видатному харків'янину Юрію Шевельову

Уже створено ініціативну групу з вшанування Юрія Шевельова, яка розробила дизайн меморіальної дошки. Планують її встановити на стіні будинку «Саламандра», що розташованй за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 17.

Напис на дошці має бути таким: «У цьому будинку з 1915 до 1943 року мешкав світової слави український філолог Юрій Шевельов (Шерех) 1908-2002 рр.»

За попередніми підрахунками,  меморіальна дошка коштуватиме в межах 10 тисяч гривень. Члени культурно-мовного клубу вважають принизливим прохати кошти для таких справ у міського голови чи президента. Кошти вирішили збирати громадою. Але листи і звернення до місцевої влади теж доведеться писати, оскільки встановлення дошки вимагає низку дозвільних документів і рішень.

Крім цього, упорядники Катерина Каруник, Сергій Вакуленко та Михайло Красиков готують до друку книгу Юрія Шевельова, до якої ввійдуть вибрані твори, рідкісні листи тощо.

comments powered by HyperComments