Плужанська толока, або Вечірка в стилі «Плугу»

Четвер, 28 липня 2016, 12:18
«Кав’ярня Пока» знову зібрала у себе гостей. Цього року зустріч була присвячена літературному об’єднанню «Плуг» та його засновнику Сергію Пилипенку.
Плужанська толока, або Вечірка в стилі «Плугу»

Дізнатися більше про колись відому спілку селянських письменників можна було в межах Літературного музею. Така тема для чергового чаювання в Кав’ярні Пока була обрана неспроста – бо саме цього місяця відзначає свій ювілей лідер та засновник «Плугу» Сергій Пилипенко.  

«Це вже сьомий захід у цьому році, – розповіла Марина Куценко, наукова співробітниця Літмузею, – і у нас не було сумнівів в тому, кому присвятити цей день. Адже в липні народився відомий в 20-30-ті роки письменник і організатор Сергій Пилипенко, голова спілки селянських письменників «Плуг». Більше того, цього року в нього ювілей – 125 років. Тому, звісно, цей вечір ми присвятили йому. У нас буде вечірка у стилі «Плугу». Селянському стилі, можливо, дещо примітизованому. Адже і тоді, і зараз цю спілку порівнювали з примітивом. Але насправді все набагато складніше. Бо не можна так чи інакше таврувати організації: от оця була елітна, а та – геть примітивна.»

Під час заходу відвідувачі мали нагоду «вступити» до «Плугу», вивчити його статут, дізнатися більше про його тодішніх представників та послухати історії з їх життя. І так як до спілки приймали дуже багатьох, то зі вступом складнощів не виникало ні в кого.  

«У нас ще проходить парад книжок, – зазначила Марина Куценко, – дівчата ходять із великими обкладинками книжок, пропонують сфотографуватися з ними. Так ми відтворюємо «Парад книжок», який відбувся десь в середині 20-х років. І у вуличній бібліотеці у нас проходить виставка тогочасних журналів та книжок. Адже саме «Плуг» і Пилипенко розповсюджували літературу серед мас і намагалися видати якомога більше не лишень власних творів, а й класики. І залучити якомога більше людей до читання»

comments powered by HyperComments