Як створюється незалежний арт-простір: хороші ідеї, партнери та наснага творити

Вівторок, 6 вересня 2016, 11:14
У Муніципальній галереї в межах фестивалю NonStopMedia-VIII відбулася відкрита лекція німецької художниці Рейчел Ріц-Воллох.
Як створюється незалежний арт-простір: хороші ідеї, партнери та наснага творити

Вона прочитала лекцію під назвою «Hero Mother, Hero Artists, and Heroic Curators: Building an Independent Art Space, A Case Study», яку можна перевести як «Мати-героїня, художники-герої і героїчні куратори: створення незалежної арт-простору. З досвіду».

«Це лекція про мою організацію, мою галерею та про те, як все це починалось, – розповіла Рейчел Ріц-Воллох, – я буду розповідати про різні проекти, які я робила. Розповім як це можна розпочати самотужки і, взагалі, зробити щось особливе. Без купи грошей, але з хорошою ідеєю та хорошими партнерами. Бо тут головне не гроші, а наснага. Якщо є хороша ідея, то її обов’язково потрібно втілити».

Під час своєї лекції художниця розповіла про творчі проекти, в яких вона брала участь. Одним з таких був MOMENTUM, який являє собою некомерційну платформу, яка була заснована в Берліні. Взявши за основу модель міжнародного партнерства та співробітництва, програма MOMENTUM включає в себе проведення місцевих та міжнародних виставок, перформансних програм, організацію мистецьких та кураторських резиденцій, упорядкування освітніх архівів тощо.

У межах проекту, наприклад, проходила міжнародна виставка «Hero Mother», в якій взяли участь 30 жінок з 20 країн світу. Серед них були і визнані культурні діячки, як то Марина Абрамович, так і студентки-початківці. У цій виставці була приділена увага питанням особистої свободи, ролі громадянства, національності, гендеру, міграції, відносинам між художником та владою. MOMENTUM не являє собою музей чи велику публічну галерею, а є скоріш незалежною мистецькою платформою.

Рейчал прибула до Харкова, щоб взяти участь в NonStopMedia-VIII. «У Харкові мені приємно, – зазначила вона, – тут приємні люди, талановиті художники. Тут є хороша енергія. Відчувається, що тут люди хочуть робити мистецтво, бачити більше. Це дуже приємно. Тут я зустріла художників, яких я запросила до Берліну на проекти. Подивитися, що буде далі».

comments powered by HyperComments