«Мій друг Борис Нємцов»: фільм про живу людину, а не символ

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 7 жовтня 2016, 14:16
 У медіа-центрі «Накипело» відбувся передпоказ документального фільму за участі режисерки Зосі Родкевич «Мій друг Борис Нємцов».
«Мій друг Борис Нємцов»: фільм про живу людину, а не символ

Під час заходу Зося Родкевич розповідала про процес створення фільму та свої товариські стосунки з російським опозиціонером. До речі, назву для своєї стрічки молода режисерка обрала не випадково – вона була знайома з Нємцовим не один рік і провела з ним чимало часу при створенні свого фільму.

«Ми працювали з Борисом Нємцовим три роки – і тому «притерлись» один до одного, – зазначила вона, – що можна сказати про його особисті якості? Він був унікальною людиною в плані того, що жоден політик і жоден опозиціонер ніколи не підпускав камеру так близько. І не дозволяв знімати, практично, все. У мене не було заборон. І для кіно це, звичайно, шикарно». Саму зустріч та співпрацю з Нємцовим Зося не вважає випадковістю: «День народження у нас з ним в один день. А це, можливо, свідчить про те, що нас звела доля. Мені не дуже до вподоби ліберальна модель. Але мені соромно за існуючу владу і я також вважаю, що знаходжусь в протесті».

У фільмі, як і слід було очікувати, було багато самого Бориса Нємцова – його спогадів про власне життя, роздумів щодо політичного устрою в Росії, життя людей в ній, розповідей про власні погляди та вподобання. Є кадри з політичного життя їх країни: ось іде мітинг, ось люди скандують «Росія без Путіна», ось самого Нємцова ведуть кудись силовики. Також фільм розбавлений звичайними побутовими розмовами, які зазвичай ведуть люди, що знаходяться поза камерою. При чому варто відмітити, що в фільмі відсутня будь-яка ідеалізація, намагання зробити з людини певний символ, ікону, як це нерідко буває у стрічках відповідного жанру.

«Він був дуже чесно та щирою людиною, – згадувала Зося Родкевич, – але при цьому самозакоханою. І, в певному сенсі, сексистом. Недоліків у нього також було чимало. І в цьому плані мій фільм унікальний тим, що я показую його як людину. Не зображуючи як певний символ, але при цьому не перебільшуючи його недоліки. Просто людина стає другом для глядача, що дивитися кіно».

В Україні це вже не перший показ.

"В Одесі ми отримали приз журі на кінофестивалі – це був прем’єрний показ в Україні, – розповіла режисерка, – була повна зала. Обговорення тривало дві години. Була чесна та цікава розмова з глядачем. В Києві прем’єра пройшла також дуже добре. Також були запитання – як про стан справ в Росії, так і про саме кіно. Також було багато персональних запитань. Наприклад, дівчата запитували про те, як мені працювалося з сексистом. Також були гендерні питання, які в Росії особливо не вивчалися. Також були коментарі на зразок тих, коли люди очікували побачити одне, а отримали – інше. Вони відверто казали, що очікували, що їм покажуть пам’ятник, героя, а вони побачили живу людину".

Як повідомляла «Справжня варта», сьогодні в Харкові відбудеться прем’єрний показ стрічки. Подивитися фільм «Мій друг Борис Нємцов» можна буде сьогодні, а кінотеатрі «8,5» о 19.40.

comments powered by HyperComments