У Харкові стартував Docudays UA – кінофестиваль для «думаючих людей»

Юлія Гуш  |  Субота, 5 листопада 2016, 15:31
Нещодавно до Харкова завітав XIII мандрівний фестиваль Docudays UA, присвячений правам людини.
У Харкові стартував Docudays UA – кінофестиваль для «думаючих людей»

Всі кінопокази приходитимуть до 10 листопада у кінотеатрі 8 ½, який вже став традиційним місцем проведення подібних заходів. Під час фестивалю будуть презентовані різноманітні документальні стрічки, в тому числі й українського виробництва. «Крізь ілюзії» – саме так звучить головна тема фільмів, які цього року будуть презентовані в межах Docudays UA.

«Насправді, в репертуарі мандрівного фестивалю 51-на стрічка, – зазначив Юрій Чумак, співорганізатор фестивалю Docudays UA, – в цьому кінотеатрі буде показана тільки їх частина. Підбірка цього фестивалю відрізняється дуже виразною наявністю фільмів українського виробництва. Тому що раніше українське документальне кіно було рідкістю».

Фестиваль розпочався з перегляду стрічки «Аліса в Країні війни», яка розповідає про події в Україні, починаючи з часів Революції Гідності й закінчуючи війною на Донбасі. «Це особистий щоденник переживань, – розповіла Аліса Коваленко, режисерка і за сумісництвом – героїня стрічки, – дуже важко говорити про війну, про революцію, про ті всі зміни. Але про переживання однієї людини, як мені здається, варто розповідати людям. Я сподіваюсь, що ніхто не буде намагатися тут знайти якусь загальну картину того, що відбувалося. Все це дуже суб’єктивно. Тут ми намагалися розповісти про свої почуття та емоції».

Це був перший фільм. Згодом подивитися такі стрічки, як «Звіть мене Маріанною», «Крісло твого батька», «Парк збоченців», «Битви», «Гніздо» та «Моріом».

«Фестиваль корисний тим, що дає можливість думаючим людям ще раз подумати, – зазначив Юрій Чумак, – бо, на мою особисту думку, люди зазвичай не люблять думати. У них для цього немає можливості, часу. У нас люди вимушені виживати. У них, скажімо так, немає великої потреби займатися якимось високими матеріями. Зараз здебільшою потреба публіки – це «хліба і видовищ». А наш фестиваль розрахований на думаючих людей. Людей, які готові жити не тільки задля того, щоб заробити собі на їжу, а й для тих, хто долучається до суспільного життя і є громадсько активним».

Всі кінопокази проходитимуть о 19.00 у кінотеатрі 8 ½ до 10 листопада.

comments powered by HyperComments