Театр «Прекрасні квіти» та ГО «Лінія згоди» готують спільний театральний проект

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 17 лютого 2017, 12:05
Спектакль під назвою «ДПЮ» - самостійна робота для розумів «Що таке батьківщина», «Хто такий патріот», «Що таке війна», «На що ви готові, щоб ваші рідні жили мирним життя»
Театр «Прекрасні квіти» та ГО «Лінія згоди» готують спільний театральний проект

В спектаклі братимуть участь як професійні актори, так і ветерани АТО, з якими вони познайомились в межах проекту «Громадський піксель». Вже відбулася відкрита репетиція, де вони відіграли фрагмент спектаклю «ДПЮ» (що, в свою чергу, розшифровуються як «Допризовна підготовка юнаків»).

«Ми в жодному разі не апелюємо до уроку ДПЮ, – розповіла Оксана Черкашина, – це є певною метафорою уроку, який ми пройшли, під час якого ми чомусь навчились (або не навчились). В самому початку, коли ми взялись за цей проект, ми зрозуміли, що це буде неетично від своєї особи розповідати про досвід військового. Нас цікавило питання – чи можемо ми за власний рахунок розповідати якісь складні історії?».

Це був шкільний урок, під час якої учні писали самостійну роботу. І вони, і глядачі, мали відповісти на такі питання, як «Що таке батьківщина», «Хто такий патріот», «Що таке війна», «На що ви готові, щоб ваші рідні жили мирним життя» тощо.

«Це одна з небагатьох сцен в такому жанрі, – зазначив Артем Вусик, – де ми будемо виходити із запропонованих ситуацій. Також будуть моменти живої дискусії. Так буде народжуватися онлайн-спектакль. Також будуть гумористичні сцени, гротескні. Тут немає чітко визначеної естетики, навколо якої обертається весь спектакль».

«ДПЮ – це те, що нам повинні давати в школі, – підкреслив Ігор Ключник, – ми ще в школі повинні якось зрозуміти відповіді на ці питання. Це перше, з чого, в принципі, починається розуміння поняття чоловіка, країни, батьківщини, патріота. Це ті питання, які зараз є достатньо актуальними. Але чи знаємо насправді на них відповіді?».

Актори зазначили, що такі питання порою водять людей в ступор. Вони не піднімаються в суспільстві, адже здається, що відповіді на них є очевидними. І що цікаво, після кожного питання «вчитель» вмикав певний аудіофайл, будь то державний гімн чи запис людських криків. Вони не тільки викликали певні емоції, а й породжували певне відчуття протиріччя між тим, що було сказано, і тим, що звучить.

«Для мене це спектакль, який робить можливим створення простору, де люди почнуть думати та замислюватися на дуже важливі теми, – розповіла Ольга Щербакова, представниця ГО «Лінія згоди», – бо сьогодні в країні йде війна. На нашій території. І це дійсно список тем, до яких чимало людей не знає як ставитися. Як ставитися до людей, які були на війні? Як ставитися до них, коли вони повернулись? Вони повернулись іншими. Не гіршими. Можливо, кращими. Але іншими. Для мене спектакль про це. І про можливість зустрітися людям з зовсім різним досвідом. І, можливо, почути про цей досвід. Бо нам всім жити разом. І тим, хто не воював, і тим, хто воював. Війна зачепила все суспільство».

Вона підкреслила, що зараз необхідно знаходити способи говорити про війну та переопрацьовувати набутий досвід. І тому під час постановки можна буде почути реальні історії ветеранів, які розповідатимуть про досвід, набутий під час війни і після неї. Це, зокрема, будуть реальні історії із зони бойових дій.

Прем’єра спектаклю відбудеться 26 лютого, о 19.00 в Арт-заводі «Механіка» вул. Плеханівська, 126-А, ст. м. «Завод ім. Малишева»). Вхід вільний, по реєстрації https://docs.google.com/forms/d/1XnJT6yoyFKvTk3oXbA-z19Q1snltkoDag9u6w2fAhiI/closedform

 

comments powered by HyperComments