Про війну, самовідданість та самотність: військовий капелан презентував свої останні книги

Юлія Гуш  |  Вівторок, 4 квітня 2017, 09:42
У харківській книгарні «Є» відбулася презентація книжок Андрія Зелінського – «На ріках вавилонських. Кілька думок про повернення» та «Соняхи. Духовність на час війни».
Про війну, самовідданість та самотність: військовий капелан презентував свої останні книги

Книга «Соняхи. Духовність на час війни», за словами Зелінського, була написана на бойових позиціях українського фронту. Присвячена вона офіцерам Збройних сил України, і зокрема, молодому поколінню, яке у автора асоціюється саме з соняхами.

«З соняхами, які завжди залишаються вірними сонцю, які постійно повертаються до нього, – розповів Андрій Зелінський, – вони є втіленням сонця у світі людей. Для мене символом сонця, світла, добра є ті, які залишились до кінця вірними у час найсерйозніших викликів для українського народу. Отже, ми сьогодні можемо жити та розвиватись, мріяти про якесь майбутнє, бо хтось виконав чи продовжує виконувати свій обов’язок. Щиро, щедро і до кінця продовжує любити свою родину, своїх дітей та свою країну».

Книга «На ріках вавилонських. Кілька думок про повернення» є, за словами автора, спробою переосмислення того, що зараз переживає Україна: «Один з центральних меседжей – це те, як подолати відчуття самотності, яке, з одного боку, спричиняють різного роду суспільні конфлікти, і з іншого – є їх наслідком, – розповів він, – отже, це трохи така філософсько-духовна інтерпретація нашого з вами сьогодення».

Під час презентації Андрій Зелінський ділився своїми роздумами про війну, перемогу, життя і, взагалі, людське світобачення. Наприклад, він розповідав, що ознакою сьогодення стає зникнення одновимріності людської особистості. Автор зазначив, що ці дві книги мають допомогти читачам краще орієнтуватися в сучасності і тому, що зараз відбувається навколо них. І також – врятувати їх від тієї самої одновимірності.

«Перша книга – це духовні інтуїції під час війни, яка триває в Україні, а друга – це більш широкі, філософські, можливо, навіть глобально-маштабні короткі медитації, написані відштовхуючись від того, що зараз переживає конкретний представник українського суспільства, – підсумував Зелінський, – але з більш глибоким філософсько-духовним осмисленням».

comments powered by HyperComments