Чимало людей, купуючи китайські футболки з орнаментами, думають, що це українська вишивка - майстриня

Юлія Гуш  |  Вівторок, 16 травня 2017, 18:06
На арт-параді «Слобожанська вишиванка» харків’ян познайомлять з автентичним народним вбранням
Чимало людей, купуючи китайські футболки з орнаментами, думають, що це українська вишивка - майстриня

Захід буде приурочений до Всеукраїнського дня вишиванки, який відзначається в різних регіонах країни.

«Вишиванка дійсно є невід’ємним атрибутом української культури, – підкреслив Олег Яцина, начальник управління культури і туризму ХОДА, – не тільки етнічної, а й сучасної. Всі ми бачимо, що мода на вишиванки, українські етнічні мотиви сьогодні відродилася. І дуже приємно, що вона відіграє дуже важливу роль в житті, мабуть, кожного українця, який шанує свою культуру. Тому цей захід отримає найбільше поширення. І всі харків’яни, гості нашого міста із задоволенням його відвідають".

Арт-парад стартує 18 травня о 17.00 на майданчику поблизу ХНАТОБу. Організатори заходу обіцяють гостям та мешканцям не тільки цікаве та пізнавальне дозвілля, а й можливість ближче познайомитися з автентичним народним вбранням, про яке розповідатимуть екскурсоводи арт-параду.

«Ми вирішили, що свято має бути більше освітнім та задовольняти більшою мірою культурні та естетичні функції, – розповіла Наталія Нечепуренко, керівниця творчої майстерні «Слобожанський латинець», – адже чимало людей, купуючи на ринку китайські чи турецькі футболки з якимось орнаментами, думають, що це українська вишивка. А насправді вони не мають жодного стосунку до історії. Бо навіть райони Україні відрізняються по своїй стилістиці, по своїй орнаментиці, по своєму кольоровому змісту».

За словами Нечепуренко, українська культура набуває все більшої популярності не тільки в Україні, а й за кордоном: «Наша культура цікава не тільки серед нас, а й закордоном, – зазначила вона, – дизайнери вивчають її та використовують потім наші орнаменти у своїх роботах.

Зокрема, до проведення заходу були залучені дизайнерські студії, навчальні заклади й самодіяльні колективи, які займаються пошиттям, конструюванням та моделюванням одягу. За словами організаторів, арт-парад «Слобожанська вишиванка» здатен буде показати всі грані народної творчості, що буде цікавим для всієї родини.

comments powered by HyperComments