Українські художники відтворять історію князівських еліт

Неділя, 12 листопада 2017, 16:39
В Україні стартував проект «Князі України-Русі. Історія еліт», в межах якого будуть відтворені портрети українських князів.
Українські художники відтворять історію князівських еліт

Дані портрети стануть ілюстраціями до двох останніх книг з трилогії «Україна-Русь» Володимира Вілінського, а саме – до «Князів України-Русі» та «Української звитяги». Художники розпочали свою роботу в 2017 році. В її межах вони зайнялися вивченням історії князівських династій, відвідували міста, пов’язані з княжими родами, відвідували музеї, шукали необхідну інформацію в архівах Варшави, Кракова, Відня та Флоренції.

«Була зустріч у видавництві, – згадувала Кутна-Кіналь, видавець, дослідниця внеску князівських династій України у науку та культуру держави, – була розмова про те, що в нас відбувається в країні, чи б була війна на Сході нашої держави, якби ми знали нашу історію, якби ми її шанували, якби ми знали наших князів, наші роди. Якби ми знали нашу правдиву історію, некрадену».  

Вперше проект був представлений у вересні 2016 року на Львівському форумі видавців. За словами дослідниці, вони були приємно вражені інтересом молодої аудиторії до князівських родів. Наталія Кутна-Кіналь зазначила, що в низці країнах таким чином популяризується їх історія . А саме, через візуальне мистецтво. Чого в Україні, по великому рахунку, ще немає.

«Це портрети королів та князів Галицького та Острозького родів, – розповів Олег Кіналь, художник, графік, – це період правління руськими князями та королями впродовж 700 років на наших теренах. І, власне, ці князі керували цими величезними територіями. Це були найбагатші, найтитулованіші люди Східної Європи».

До створення портретів художники підходили зі всією ретельністю. Перед тим, як взятися за роботу, вони вивчали тогочасний побут, культуру, порівнювали середньовічні зображення невідомих авторів, полотна Яна Матейка та Сергія Якутовича. В цілому, підготовка тривала більше року.

«Це самі визначні постаті, які були в цих династіях, – додала Кутна-Кіналь, –за той довгий період свого існування, свого життя, своїх вчинків вони, фактично, творили нашу державу. Ці люди багато століть творили її. Законними актами, участю в соборах».

Учасники проекту зазначать, що в своїй роботі не будуть обмежуватися виключно галицькими та острозькими князями. Наприклад, вони планують створити серію портретів найбільш відомих жінок княжих родів.

comments powered by HyperComments