Предмети, що наділені душею: Володимир Шаповалов представив роботи з кераміки

Марина Чайка  |  Понеділок, 5 березня 2018, 14:06
2 березня у Харківській муніципальній галереї відкрилася виставка Володимира Шаповалова «Свій потаємний сенс довірять мені предмети».
Предмети, що наділені душею: Володимир Шаповалов представив роботи з кераміки

У рамках проекту автор продемонстрував свої роботи з кераміки, у яких проглядається перехід від утилітарного до художнього напряму. Митець зізнається: раніше він займався декоративно-прикладним дизайном, а зараз вирішив повернутися до мистецтва класичного.

«У кожну роботу я вкладаю свою душу, звичайні предмети запалюю життям, так, предметний світ навколо мене перетворюється на особливий, живий, – ділиться автор.– І я не просто виробляю предмети, речі – я змінюю світ, адже ремесло – це найвище мистецтво».

Ремесло гарно проявляється в такому жанрі, як кераміка. Вона вимагає максимальної точності, витримки та терпіння, адже матеріал крихкий і потребує особливої уваги. Умілі руки  майстра під час руху глини на гончарному крузі надають виробу потрібної форми, а фантазія та трохи магії роблять предмети особливими.

Експонати на виставці зібрані найрізноманітніші за формою, технікою виконання та часом створення. Володимир Шаповалов продемонстрував також найстаріший об’єкт, що датується 1972 роком. Ще є робота «Чайники», над якою художник працював впродовж усього життя.

Переважна більшість предметів виготовлені за  допомогою гончарного круга, а є й такі, до яких застосовувалась скульптурна техніка: пласт глини розкатують, вирізають силует, завертають у потрібну форму та зліплюють у єдине ціле, що представляє певний образ.

Робота зі світлом, текстурою, фактурою, ступенем випалювання матеріалу – все говорить про майстерність автора у гончарстві. Його творчість – це поєднання найкращих світових культур та української гончарної традиції.

"Від них віє теплом, світлом та надзвичайним професіоналізмом", – так відгукується про витвори мистецтва один із відвідувачів галереї.

Виставка триватиме до 23 березня, а галерея приймає охочих у АРТпідвалі з понеділка по суботу з  12:00 до 18:00.

comments powered by HyperComments