Скільки вам повинні заплатити за собаку, який вас покусав або просто налякав

П'ятниця, 20 січня 2017, 09:28
Господарі всіх собак несуть і адміністративну, і цивільну, і кримінальну відповідальність
Скільки вам повинні заплатити за собаку, який вас покусав або просто налякав

За вигулювання собак без повідків і намордників, у невідведених місцях.

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), утримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, вигулювання собак без повідків і намордників (окрім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях — тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб — від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, - пише видання ЦПКіформ.

Якщо собака заподіяв комусь шкоди

За те, що ваш собака заподіяв шкоди здоров’ю людей або їхньому майну, або ви так само повторно протягом року вчинили одне із зазначених вище порушень, на вас можуть накласти штраф від 3-ох до 5-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На додачу у вас конфіскують тварину.

Для посадових осіб штраф — від 4-ох до 7-ми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо собака когось покусав чи загриз

Якщо його собака когось покусав або загриз до смерті, його власника можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Але що саме на нього чекає?

Якщо собака серйозно покусав людину, це підпадає під дію статей Кримінального кодексу України (КК), що передбачають покарання за злочин, вчинений із необережності. У першому випадку передбачається відповідальність за заподіяння тяжкого або середньої тяжкості тілесного ушкодження, вчиненого з необережності. А в іншому — відповідальність за серйозніший злочин — вбивство з необережності.

Однак ці норми дуже рідко застосовуються, оскільки правоохоронці воліють кваліфікувати діяння недобросовісних господарів, не виходячи за межі адміністративної відповідальності. Але чому це так?

Наприклад, якщо внаслідок укусу тварини були заподіяні тілесні ушкодження середньої тяжкості, це буде кваліфіковано відповідно до норм КУпАП, а не КК України.

Пояснення просте: у КК України відсутня спеціальна норма, яка б передбачала відповідальність за такий злочин, а в КУпАП вона виписана чітко в окремій статті».

Моральна шкода і утримання тварин

Цивільна відповідальність власників собак також виписана в окремо  — у Цивільному кодексі (ЦК).

Насамперед, ним службові собаки та собаки бійцівських порід віднесені до джерел підвищеної небезпеки, тож власники таких псів несуть відповідальність за їх утримання.

Якщо доведено, що інцидент із собакою приніс людині моральні страждання, то потерпілий має право на відшкодування грішми, майном чи в інший спосіб. Передбачено й вiдшкодування моральної шкоди, завданої калiцтвом, iншим ушкодженням здоров’я або смертю фiзичної особи.

Чому і коли власник собаки має застрахуватися?

Ми вже зазначали про те, що власники собак за переліком порід, визначених Кабміном, мають обов’язково застрахуватися. Детальніше про це виписано в Законі України «Про страхування».

Відповідно до Порядку і правил проведення обов’язкового страхування відповідальності власників собак за шкоду, що може бути заподіяна третім особам, встановлюються виплати:

у разі відшкодування спадкоємцям особи, яка померла внаслідок страхового випадку, — 11 000 гривень;

у разі призначення потерпілій фізичній особі I, II або III групи інвалідності — відповідно 8 250, 5 500, 2 750 гривень;

за кожний день непрацездатності потерпілої фізичної особи, розладу здоров’я у дитини — 20 гривень, але не більш як 2 500 гривень;

у разі пошкодження (знищення) майна третьої особи — у розмірі його балансової вартості, але не більш як 30 000 гривень.

Нагадаємо, що 20 грудня 2016, близько 16-ї години, патрульні поліцейські отримали повідомлення про те, що в одному із приватних будинків по провулку Узбекському собака покусав своїх господарів. Завжди був слухняним.

comments powered by HyperComments