Оборонні заводи Харківщини отримають майже 2 мільярди гривень кредитних коштів

Юлія  |  Середа, 1 лютого 2017, 17:15
Про це розповіла народний депутат Тетяна Чорновіл під час прес-конференції у Харкові 1 лютого
Оборонні заводи Харківщини отримають майже 2 мільярди гривень кредитних коштів

За її словами, сьогодні оборонні заводи можуть отримувати кредити з банку, просто виробляючи техніку. За неї буде розраховуватися Міноборони. І тоді вже буде результат – готові танки.

«А ці кошти будуть повертатись, – розповіла Чорновіл, – щоб не було якогось зловживання, мова піде про державні банки. Бронезаводи зараз не будуть брати кредити в приватних банках. Також в оборонних заводів є проблема з обіговими коштами. У них немає коштів. Відповідно, відсотки будуть вноситися державою щомісяця. Тобто, оборонний завод бере зараз кошти, робить техніку, держава гасить відсотки. І коли техніка вже вироблена і здана, Міноборони її прийняло, вони прикривається тими коштами і повертаються до банку».

Зокрема, вона згадала роботу Комітету національної оборони. За словами депутатки, для його представників пріоритетним напрямком стала робота над кадрами оборонних заводів та озброєнням.

«Це головні теми, над якими ми зараз працюємо, – зазначила вона, – бо що таке кадри? Це нормальні зарплати, нормальне фінансування. Ми ніколи не будемо мати нормальні, професійні кадри, якщо не будемо вкладати в це гроші. І в їх навчання, і в їх матеріальне забезпечення. Якщо ми говоримо про зброю, то це також фінанси. І, зокрема, ми, як члени комітету, як депутати Верховної ради, також можемо вплинути на цей процес».

Всього на оборонні заводи України було виділено 4 мільярди гривень. На Харківщину перепала майже половина від всіх коштів – що трохи менше 2 мільярдів гривень.

Але мова йде про заводи, які працюють виключно на внутрішній ринок. Ті, які продають продукцію на експорт, державної підтримки не отримають.

Вирішення проблем з фінансуванням дасть можливість оборонним заводам працювати на повну потужність.

«Бронетанковому заводу можливо зробити цього року шістдесят одиниць танків, – зазначила Тетяна Чорновіл, – єдине, що їм перешкоджало раніше – це брак фінансування. А тепер ми впевнені, що ці шістдесят танків будуть».

Дмитро Булатов, демобілізований боєць 92-ї ОМБР, підкреслив, що наявність танків в зоні АТО є стримуючим фактором. Крім того, він здатен вплинути на ситуацію під час ведення бойових дій. Тому конче необхідно виробляти зброю найвищого ґатунку.

Спікери переконані, що це має змінити ситуацію на фронті на користь української сторони.

«Нам дуже потрібна ця зброя, – підкреслила Чорновіл, – і ніяка дипломатія не може бути сильною, поки на фронті у нас не буде зброї».

comments powered by HyperComments