МВФ озвучив перелік умов для отримання Україною п'ятого траншу

Вівторок, 4 квітня 2017, 20:12
Наступний транш Міжнародного валютного фонду в розмірі $1,9 млрд Україна розраховує отримати у травні цього року.
МВФ озвучив перелік умов для отримання Україною п'ятого траншу

Але для цього потрібно виконати шість важливих умов. Це так звані «структурні маяки». Всього таких умов 11 умов, але до кінця травня мова йде про шість.

Отже:

1. Обрати міжнародно визнану фірму, яка буде вести переговори щодо реструктуризації та умов стягнення заборгованості за проблемними кредитами «ПриватБанку». А також вибрати міжнародних аудиторів для перевірки кредитного портфеля (у квітні).

2. Прийняти на законодавчому рівні концепцію пенсійної реформи (до кінця квітня).

3. Законодавчо врегулювати такі «пенсійні моменти»: скорегувати загальновстановлений вік виходу на пенсію і звужувати діапазон можливостей дострокового виходу; посилити критерії, що дають право на мінімальну пенсію; забезпечити єдиний принцип призначення пенсій без яких би то не було професійних пільг, крім військових і etc (до кінця квітня).

4. Затвердити новий орган замість нинішньої податкової міліції (до кінця квітня).

5. Схвалити закон про ринок земель сільськогосподарського призначення, який передбачатиме завершення мораторію на продаж сільгоспземель з кінця 2017 року (до кінця травня).

6. Затвердити ВР законодавство, що забезпечує НАБУ широкими повноваженнями: використання широкого спектру методів розслідування, перехоплення повідомлень, доступ до комп'ютерних систем etc без необхідності покладатися на інфраструктуру інших відомств (до кінця травня).

Як повідомлялося, Україна відновила співпрацю з МВФ за програмою розширеного фінансування (EFF) в обсязі 17,5 млрд дол. У вересні 2016 роки після більш ніж річної перерви. За цією програмою наша країна отримала три кредитних траншу в загальному обсязі 7,62 млрд дол. І розраховувала отримати четвертий транш у розмірі 1 млрд дол. До кінця 2016 року, проте засідання Ради директорів МВФ весь час відкладалося.

На початку березня Україна і МВФ погодили оновлений Меморандум про співпрацю, але заплановане на 20 березня засідання Ради з українського питання Фонд напередодні переніс для уточнення макроекономічних показників після введення торгової блокади окупованих територій Донецької і Луганської областей за рішенням Ради нацбезпеки і оборони.

Зроештою, МВФ підтвердив завершення третього перегляду програми EFF для України і схвалення траншу на $1 млрд. Отримання четвертого траншу кредиту МВФ є безпрецедентною подією для України, оскільки за всю історію співпраці з Фондом наша країна припиняла виконання черговий кредитної програми, а Фонд – її фінансування – після першого, другого і, одного разу, третього траншу.

Черговий кредитний транш надійде в міжнародні резерви Національного банку, що сприятиме стабільності гривні.

 

 

comments powered by HyperComments