Незважаючи на негоду, Харківщина може очікувати на хороший врожай

Юлія Гуш  |  Понеділок, 15 травня 2017, 13:38
2017 року очікується більший врожай, ніж минулого. Загалом, заплановано зібрати не менш 4, 5 мільйонів тон зернових та зернобобових
Незважаючи на негоду, Харківщина може очікувати на хороший врожай

Таке твердження пролунало під час засідання Харківської Ради регіонального розвитку, присвяченому перспективам розвитку сільського господарства області. Під час заходу районні представники відзвітували перед головою Юлією Світличною щодо стану посівів на місцях та розповідали про заходи, які впроваджуються чи будуть впроваджуватися в даному секторі.

Марк Беккер, перший заступник голови ХОДА, розповів про здобутки Харківської області в агарній сфері. «Хороший збір зерна та співпраця з керівництвом хлібозаводів забезпечили перше місце в Україні щодо найнижчої ціни на соціальні сорти хліба, – зазначив він, – Харківська область є лідером серед інших регіонів України по валовому збору соняшників. Виробництво збільшилося на 15,4%. Це рекорд валового збору соняшника за всю історію області».

За словами Беккер, зміна погоди не принесла шкоди посівам, а подекуди навіть покращила їх розвиток. Тому, при належному догляді, Харківщина може розраховувати на 4,5 мільйонів тон зернових та зернобобових. Він підкреслив, що зараз важливо забезпечити виконання плану посівів в належному обсязі та тримати даний процес під пильним контролем.

Любов Нікіфорова, заступник директора Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН, підкреслила, що в Харківській області є наукові установи та профільні виші, які здатні забезпечувати свій супровід в розвитку агропромислового комплексу. Крім того, Харківщина в цій сфері має вагомі переваги завдяки родючим ґрунтам, власній техніці та значному науковому потенціалу. Нікіфорова підтвердила, що несприятлива погода не завдала шкоди посівам, а в певному сенсі навіть стала в нагоді, компенсувавши нестачу вологи на початку весни та захистивши на певний час рослини від хвороб та шкідників.

Підсумовуючи сказане, Світлична підтвердила, що цього року врожай зернових та зернобобових має бути більшим, ніж минулого року. Також вона наголосила на необхідності повернення вкрадених державних активів та боротьбі з корупцією в сфері сільського господарства, чим мають займатися контролюючі органи та керівники районів. Від останніх також вимагається всебічна допомога фермерським господарствам та сільгоспвиробникам.

comments powered by HyperComments