Експерти сумніваються у вигідності покупки стажу

Понеділок, 22 травня 2017, 09:08
Якщо у людини є гроші, то навіщо йому їх віддавати державі, щоб потім отримувати мізерну пенсію
Експерти сумніваються у вигідності покупки стажу

Українцям надається право купувати відсутній стаж, але не більше п'яти років. Механізму, як його будуть вираховувати, поки немає. Однак якщо врахувати, що ціна питання - це сума несплачених в рік податків, то можна вже зробити приблизні розрахунки: 20% податку (ЄСВ) від мінімальної зарплати за рік складуть 7680 грн. Причому, як заявлено в презентації пенсійної реформи, за один рік покупки стажу буде застосовуватися коефіцієнт 2, за два роки - 1,8. Таким чином, за один рік стажу потрібно буде заплатити 15 360 грн.

"Думаю, що ця ідея не працюватиме. Якщо у людини є гроші, то навіщо йому їх віддавати державі, щоб потім отримувати мізерну пенсію. А якщо грошей немає, то і купити нема за що. Те ж саме стосується ідеї, що діти будуть купувати стаж для своїх батьків. Навіщо їм віддавати гроші якомусь дядьку, якщо вони можуть просто ці гроші віддати своїм батькам ", - говорить президент Украналітцентра Олександр Охрименко.

З цим згоден і Олег Устенко з Фонду Блейзера. "У нормальних європейських країнах такого правила, як покупка стажу, в принципі не може бути. Це можна застосовувати тільки в бідних країнах. Дійсно, якщо у людей є гроші, то навіщо вони повинні віддавати їх державі? Вони можуть вкласти їх в приватний пенсійний фонд або відкрити накопичувальний рахунок ", - вважає О.Устенко, - передає видання "Вести".

Як раніше писала «Справжня Варта», кількість пенсіонерів в Україні майже зрівнялась із кількістю тих, за чий рахунок вони живуть.

Сьогодні в Україні десять працюючих громадян утримують фактично дев`ятьох пенсіонерів.

Таку інформацію озвучила директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко.

«Сьогодні у нас 10 працюючих утримують 9 пенсіонерів, якщо вважати не тільки найманих працівників, а й самозайнятих осіб та фізосіб-підприємців", - сказала вона. Ковпашко зазначила, що роботодавці намагаються сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ) з мінімальної заробітної плати - 704 грн, при цьому фонд має забезпечити виплату пенсій мінімально при повному стажі на рівні 1247 грн. "Так чи інакше, є розрив між тими сумами, що надходять у вигляді доходів, і тим, що Пенсійний фонд виплачує", - зазначила вона. При цьому Ковпашко наголосила, що якби в 2016 році зберігся такий самий рівень витрат, який був, а ставка ЄСВ не була б знижена в 2 рази, то Пенсійний фонд повністю позбувся дефіциту і був би профіцитним.

Детальніше читайте на УНІАН: https://economics.unian.ua/finance/1824636-v-ukrajini-na-10-pratsyuyuchih-pripadae-9-pensioneriv-pensiyniy-fond.html

Вона уточнила, що цифра враховує не лише найманих працівників, а й так званих самозайнятих людей і фізосіб-підприємців.

Також Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні Уряду 17 травня представив основні положення проекту закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій».

Урядовий законопроект пропонує зберегти право виходу на пенсію після досягнення чинного пенсійного віку. Одночасно встановлюються вимоги до тривалості страхового стражу.

comments powered by HyperComments