Громадські активісти пообіцяли контролювати розподіл та використання міського бюджету

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 2 червня 2017, 14:09
Заради даної мети вони вирішили створити громадянський рух Альтернативний Виконком, куди увійшло більше десяти громадських організацій
Громадські активісти пообіцяли контролювати розподіл та використання міського бюджету

За словами учасників руху, харків’ян цікавлять соціальні та економічні процеси, які відбуваються в місті, проте вони, як представники громади, не мають відповідного на них впливу, - повідомляє «Справжня Варта».

«Харків, згідно останнім опитуванням, є чемпіоном України з закритості та непрозорості виконавчої влади, – розповів Дмитро Маринін, ініціатор створення руху, – будь-які питання сьогодні – стосовно бюджету, землі, «розвитку» органів – вирішуються в одному кабінеті на площі Конституції, 7. Сьогодні кожен харків’янин повністю відсторонений від найменшого впливу на ті процеси, які відбуваються в місті».

Для прикладу, він наголосив на тому, що міська влада бере кредити на великі суми грошей без згоди харківської громади, наприклад, ще один кредит на 10 мільйонів євро для закупівлі тролейбусів.

«Таких кредитів сьогодні на сотні і сотні мільйонів. А кредити просто так не даються. Вони даються під заставу. А заставою є власність громади».

Учасники руху наголошують, що в процесі децентралізації бюджет Харкова зросте, а тому зараз конче необхідно не допустити розкрадання грошей. Для цього вони обіцяють здійснювати аналіз міського бюджету та тендерних закупівель, моніторити ситуацію як в самому місті, так і за його межами, а також контролювати розподіл та використання бюджетних коштів.

Борис Іванкін, координатор ГР «Живемо за Конституцією», у свою чергу підкреслив, що міський бюджет – це бюджет громади Харкова: «Нам потрібно навчитися цей бюджет наповнювати, розподіляти і здійснювати контроль за ефективним використанням саме своїх грошей, – зазначив він, – ми будемо навчатися управляти бюджетом».

Окрім моніторингу міського бюджету, робота буде вестися і по іншим напрямкам, які мають стосунок до правоохоронної діяльності, судів, допомоги громадським організаціям, правового інформування мешканців міста тощо. Зокрема, в пріоритеті буде захист прав учасників бойових дій.

«Мета створення нашої організації – допомогти хлопцям, інвалідам, в соціальній адаптації та реабілітації, – розповів Сергій Бабій, учасник АТО, – адже чому створювалася спілка? Бо важко добитися, важко зламати бар’єр цього нерозуміння та байдужості чиновників. Я сам є інвалідом і знаю про це не зі сторони».

На даний момент до Альтернативного виконкому приєдналося більше десяти різних громадських організацій. Учасники руху пообіцяли, що у своїй діяльності будуть взаємодіяти і з депутатським корпусом, і з місцевою громадою.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments