Представники громади здійснюватимуть моніторинг місцевих бюджетів

Юлія Гуш  |  Понеділок, 31 липня 2017, 15:26
Окрім, власне, самого моніторингу, вони аналізуватимуть ефективність використання бюджетних коштів та вноситимуть свої пропозиції.
Представники громади здійснюватимуть моніторинг місцевих бюджетів

На Харківщині буде реалізовано проект під назвою «Прозорий бюджет як інструмент громадської участі». У його межах здійснюватиметься аналіз місцевого бюджету Харківської області щодо направлення коштів, визначатимуться пріоритети та джерела фінансування заходів місцевого економічного розвитку. Учасники проекту будуть вносити свої пропозиції щодо ефективного перерозподілу бюджетних коштів та визначатимуть перспективні напрямки підвищення ефективності.

«Зараз ми виходимо на той рівень, який буде формувати експертну групу для розробки конкретних програм місцевого економічного розвитку, – розповів Олександр Чумак, керівник проекту, президент Асоціації приватних роботодавців, – ми поставили собі першочергову мету – промоніторити програми сприяння розвитку підприємництву, вивчити ефективність використання бюджетних коштів і внести свої пропозиції для того, щоб ефективність цих коштів підвищилась. Окрім того, ми робимо акцент на допомогу переселенцям та ветеранам АТО. Адже це один з наших профільних напрямків діяльності. До цієї експертної групи будуть включені представники громадськості з цих двох аудиторій».

Для реалізації даного проекту будуть залучені члени місцевих громадських об’єднання та бізнес асоціацій. Заплановано, що вони братимуть учать в моніторингу місцевих бюджетів та розробці програм економічного розвитку громади.

«Проаналізувати, де бюджет може бути трохи переправленим, запропонувати свої програми, – зазначив Олег Драгунов, експерт з бюджетного аналізу Асоціації приватних роботодавців, – щоб бізнес брав участь, є програми з екології, енергозбереження тощо. Перевірити та продіагностувати, що все таки не так і за допомогою громадської думки внести певні зміни. І спробувати внести пропозиції на 2018 рік. Щоб місцеві ради врахували пропозиції громадськості, бізнесу та включили в бюджет на наступний рік запропоновані програми».

Представники експертної групи пройдуть навчання по шести блокам, де отримають необхідні знання та навички, які згодом довозлять їм здійснювати аналіз місцевих бюджетів та вносити власні пропозиції. За словами Чумака, учасники проекту вже провели зустріч з представниками обласної ради та членами бізнес асоціацій. Заплановано, що в подальшому даний проект буде реалізований вже на районному рівні.

Як повідомлялося раніше, на сьогодні 146 новоутворених ОТГ ризикують не отримати право перейти на прямі міжбюджетні відносини із державним бюджетом.

 

comments powered by HyperComments