У місцевої влади є ресурси і важелі для зниження цін на продукти харчування - експерт

Середа, 11 жовтня 2017, 13:01
Мова йде не про адмінтиск, а про створення конкурентних умов для продавців їжи
У місцевої влади є ресурси і важелі для зниження цін на продукти харчування - експерт

Серед цих ресурсів - створення оптових продуктових ринків. Ще одним впливовим інструментом на цінову ситуацію є проведення ярмарків, які здавна проводились в Україні.

Таку думку висловив директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, - повідомляє «Справжня Варта»

Це надає владі важелі впливу, навіть після відміни цінового регулювання на соціальні продукти харчування.

Щодо цін, то вони, за даними Дорошенка, зростали.

Загалом за місяць стали дорожчими більше 65%, так званих, соціальних продуктів харчування.

Сало додало за вересень 8,7грн. на одному кілограмі, вершкове масло – 5грн., яловичина – 3,2грн., яйця і варена ковбаса – 2,5грн., свинина, курка у тушці та м’який сир – 1,5грн. На кінець вересня кілограм сала в середньому по Україні коштував 60грн., вершкове масло – 149,2грн., яловичини – 111,2грн., яйця – 19,4грн. за десяток, ковбаса варена – 72,7грн., свинина – 102,9грн., куриця у тушці – 55,4грн., сир жирністю 9% - 96,1грн.

За даними державної статистики в вересні сало найбільше подорожчало на Одещині – майже на 24грн. на одному кілограмі, вершкове масло на Кіровоградщині - на 13,8грн., яловичина на Одещині – на 11,4грн., яйця на Хмельниччині додали 4,3грн. на одному десятку, варена ковбаса у Запорізькій області – 9,6грн., свинина у Одеській області – 11грн., курка у тушці в Кіровоградській області – 3,6грн. та м’який сир у Львівській області – 4,4грн. Цінові рекорди у вересні ставила саме Одеська область.

А от що дешевшало, то це гречка та овочі. Відзначимо здешевлення гречки одразу на 1,5грн., цибулі – на 90 копійок, капусти, картоплі і буряку – на 60 копійок на кілограмі. Відтепер гречка в середньому коштує 22,8грн. за кілограм, цибуля – 6грн., капуста – 5,4грн., картопля – 6,3грн., а буряк 5,4грн. за кілограм. Зниження цін на овочі у вересні говорить про те, що виробники хочуть позбутись їх як можна скоріше. І падаюча ціна в перший місяць осені говорить про те, що ми будемо свідками швидкого зростання взимку та навесні.

Як раніше писала «Справжня Варта», Уряд надав офіційну статистику, за якої споживчі ціни на їжу у вересні виросли незначно. Дещо подешевшало.

Згідно статистичним даним, зростання цін на продукти харчування за місяць склало лише  2%.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments