Леннонський проспект: як у Харкові перейменовували вулицю

Ніна Жаровська  |  Середа, 25 грудня 2013, 00:27
«Культурну революцію» у Харкові здійснили тисяча місцевих мешканців на чолі з двома письменниками – Сергієм Жаданом та Юрієм Андруховичем.
Леннонський проспект: як у Харкові перейменовували вулицю

«Спасибі дідусеві Леннону за дитинство!» - під таким жартівливим закликом у неділю в Харкові відбулась культурно-соціальна акція. Учасники місцевого Євромайдану як завжди зібрались опівдні біля пам’ятнику Тарасу Шевченку. Спочатку слухали пісні гурту The Beatles у записі, потім їх музику грали харківські рокери. Співали не тільки англійською, але й українською.

Юрій  Андрухович

Рівно о другій харківський Євромайдан «мобілізувався» - учасники мирного протесту вишикувались у довжелезну колону та вирушили до проспекту Леніна. На початку проспекту мітингувальники мали «перейменувати» проспект імені «вождя пролетаріату» на честь легендарного музиканта Джона Леннона і встановити символічну пам’ятну дошку.

На чолі ходи – письменники Юрій Андрухович та Сергій Жадан. Поруч з ними – Іван Варченко,  депутат Харківської обласної ради від ВО «Батьківщина». Він – один із організаторів першої у Харкові спроби перейменувати проспект Леніна на проспект Леннона. Тоді, у 2007 році, це була жартівлива акція, зізнається Варченко.

Іван Варченко

«Тоді у нас були таблички, якими ми прикрасили будинки по проспекту, який носить ім’я Леніна. Але ми після того моменту для себе вважаємо, що цей проспект – Джона Леннона. Леннон заробив собі місце в історії – не кров’ю власного народу, а своїм талантом, своєю музикою, - розказує Іван Варченко. – В 2007-му ми недоперейменували проспект Леніна в проспект Джона Леннона. Але я сподіваюся, що з часом громада таки прийде до того, що він буде перейменований. І зараз друга спроба перейменування, яка, я сподіваюсь, буде почута харків’янами і все більше харків’ян будуть висловлювати свою позицію з цього приводу. Рано чи пізно проспект Леніна буде перейменовано».

Колона «євромайданівців» проходила повз пам’ятник Леніну, там люди скандували «Харків, вставай!» і «Ленін, гудбай!».

Нову паперову табличку Джону Леннону активісти встановили на першому будинку  проспекту:

 

Окрім шанувальників творчості Джона Леннона, в Харкові є друга «спільнота» - шанувальники Пола Маккартні. Наступна табличка буде йому, жартує Сергій Жадан. Місце – напевне, Павлове Поле.

 

comments powered by HyperComments