"Божий Суд неодмінно спіткає і напасників, і, ще більшою мірою, замовників... " - заява про вчорашній напад на церкву в Харкові

Неділя, 12 січня 2014, 14:12
Як ми вже повідомляли, вчора в Харкові група бандюків-"тітушок" намагалась штурмувати Свято-Дмитрівський храм Української автокефальної православної церкви (Харків, вулиця Полтавський шлях, 44). Саме цей храм надав власне притулок учасникам першого всеукраїнського Форуму Євромайданів. Під тиском місцевої влади всі приватні готелі та державні установили відмовили майданівцям у наданні необхідного приміщення. І тоді на допомогу людям, як і належить, прийшла церква.
"Божий Суд неодмінно спіткає і напасників, і, ще більшою мірою, замовників... " -  заява про вчорашній напад на церкву в Харкові

Вчора біля  Свято-Дмитрівського храму  Харкова

//www.facebook.com

Спочатку харків'ян та гостей Форуму  запросили до храму Іоанна Богослова Української православної церкви Київського патріархату, священики якої беруть участь у харківському Євромайдані від перших його днів. Згодом євромайданівці перемістились до Свято-Дмитрівської церкви УАПЦ.  Проте, кілька десятків молодиків цілком певного хуліганського вигляду серед білого дня спробували виламати двері до храму і увірватися всередину, щоб влаштувати бешкет і зірвати збори. Група добре організованої самооборони харківського Євромайдану зупинила штурм, а незабаром прибув спецпідрозділ міліції, який оперативно затримав частину нападників (щоправда, невідомо, чи надовго). 

Того ж дня Консисторія Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви за підписом архиєпископа  Ігоря (Ісіченка) оприлюднила заяву про ці надзвичайні події.  Важко насправді пригадати в новітній історії України випадок, коли б серед білого дня в центрі великого міста чинився б неприхований напад на храм. 

У заяві наголошується:  "У ці різдвяні дні ми знов і знов переживаємо ганьбу Вифлеєму, де не знайшлося місця для Святої Родини, крім стайні-вертепу. Ця ганьба могла б впасти й на Харків, де серед сотень бізнес-центрів і готелів не виявилося жодного, здатного 11 січня 2014 р. прийняти групу учасників всеукраїнського руху опору, яка назвала себе «Всеукраїнським форумом Євромайданів". 

Архиєпископ Харківський і Полтавський Ігор висловлює велику вдячність "...парафіяльній громаді Свято-Дмитрівського храму м. Харкова за те, що вона виявила християнський підхід до подорожніх, котрі завітали до нашого міста, і надала їм притулок для проведення планованої зустрічі. Сподіваюся, мою вдячність поділяють усі патріоти нашого міста, всі християни Харкова, свідомі обов’язку гостинности до подорожнього, відповідальні за добре ім’я історичної столиці Слобожанщини".

Захисники  храму - самооборона харківського Євромайдану

Притому автори заяви відверто зазначають, що між парафіянами храмів УАПЦ і рухом євромайданівців існують відчутні відмінності в поглядах, проте це не "завадило харківській громаді Української Автокефальної Православної Церкви гостинно відчинити двері перед співвітчизниками, що стали об’єктом політичних гонінь".

Спроба штурму "невідомими і невловимими" хлопчиками, замовники яких так полюбляють прикрашати кабінети іконами

Виконавців вчорашнього блюзнірства біля храму, а ще більшою мірою їх натхненників-замовників, чекає неминучий Божий суд, як наголошено в заяві, в порівнянні з яким "суворий земний суд може стати рятівним для них, бо дасть нагоду спокутувати провину, хоча б частково, вже тут, на землі, і полегшити сумління перед Небесним Суддею".

comments powered by HyperComments