Україна в жалобі

Ніна Жаровська  |  Субота, 3 травня 2014, 16:08
В пам'ять про загиблих у зіткненнях в Одесі та під час антитерористичної операції в Слов'янську в Україні оголошено дводенний траур. Розважальні програми та заходи в країні скасовано.
Україна в жалобі

Другого травня в Одесі сталося зіткнення: на  прихильників єдності України напали  та проросійські активісти. Деякі з останніх були озброєні – від їх куль загинуло на місці троє, підтвердила 2-го травня прес-служба МВС в Одеській області. Під час зіткнень люди перемістились до Куликового поля – там знаходився табір проросійських активістів. Деякі з них забарикадувалися в  Будинку профспілок.  Протистояння продовжилось – з будівлі лунали постріли, обидві сторони кидали «коктейлі Молотова». Через деякий час Будинок профспілок зайнявся вогнем.

За останніми даними Одеської прокуратури, під час протистоянь загинуло 46 людей, з них 40 – у пожежі.

Всього в результаті масових заворушень за медичною допомогою звернулися майже 200 осіб, з яких 124 громадян госпіталізовано, з них 25 - у тяжкому стані.

Крім того, тілесні ушкодження отримали 14 працівників міліції, четверо із них дістали вогнепальні поранення.

В Слов'янську 2-го травня під час АТО терористи збили два українських гвинтокрили. Загинули двоє військових.

Сьогодні в.о. президента України Олександр Турчинов підписав наказ про дводенний траур в країні.

«Друге травня стало для України трагічним днем. Я підписав Указ про дводенний траур в Україні за героями, які загинули в ході антитерористичної операції та за загиблими в ході трагічних подій в Одесі. Хочу висловити щире співчуття рідним та близьким», - зазначив Турчинов у зверненні до українців.

«Маємо зробити правильні висновки з цієї трагедії, яка відбулася насамперед через зовнішню провокацію. Винні в організації та провокуванні цих подій будуть покарані», - також наголосив він.

Згідно документу, 3 і 4 травня на всій території України на будинках і спорудах органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій має бути приспущено Державний Прапор України.

Біля Харківської міскради приспущено прапори. Над ними зав'язані чорні стрічки

Біля Харківської міскради приспущено прапори. Над ними зав'язані чорні стрічки

Крім того, мають бути скасовані розважально-концертні заходи, спортивні змагання, внесені відповідні зміни до програм теле- та радіопередач, зазначається в Указі.

Ще вчора ввечері від імені львів’ян мер міста Андрій Садовий повідомив, що скасовується День міста (святкування припадало на 3 та 4 травня). Харків'яни також скасували недільне віче та закликають українців – незалежно від їх політичних і суспільних поглядів – відмовитись від масових заходів. 

comments powered by HyperComments