В Харкові знесли пам’ятник Леніну (фото)

Юлія Гуш  |  Понеділок, 29 вересня 2014, 01:27
28 вересня о 22.30 в Харкові на площі Свободи звалили пам’ятник Володимиру Леніну. За цією подією спостерігало близько 3 тисяч харків’ян.
В Харкові знесли пам’ятник Леніну (фото)

Після завершення проукраїнського мітингу більша частина його учасників зібралася біля пам’ятника Володимиру Ульянову. Спочатку активісти за допомогою відбійного молотка викарбували напис «Слава Україні». Згодом вони підпиляли ноги монументу, щоб його можна було звалити. Окремі фрагменти пам’ятника були відколоті ще до його знесення. Зокрема, у цьому взяли участь бійці батальйону «Азов», члени Східного Корпусу та Громадської Варти Харків, а також харківські ультрас.

Прибув наряд міліції з собаками. До цього хтось їм повідомив, що пам’ятник було заміновано, хоча правоохоронці так нічого не знайшли. Разом з тим надійшла інформація, що міліція порушила кримінальну справу проти активістів. Однак голова ОДА Ігор Балута підписав розпорядження про офіційний демонтаж пам'ятника. Через це, як повідомив Арсен Аваков, кримінального переслідування активістів не буде.

Пам’ятник довелося валити вручну, так як спецтехніку не пустили на площу Свободи. Тому зробити це з першої спроби не вдалося. Спочатку трос обірвався, що стало причиною травмування одного з активістів. Але, як повідомляє IT Сектор у своєму «Твітері», медики запевнили, що з ним все добре. Пам’ятник впав тільки після того, як його потягнули металевими тросами. Юрба одразу ж кинулася до постаменту, ультрас почали запалювати фаєра та димові шашки. Вони вітали один одного. Чимало людей підкреслювала, що нині вони були присутні на історичній події, яку чекали вже давно. 

comments powered by HyperComments