В Харкові Велодень відзначився новими рекордами (фото)

Юлія Гуш, Марина Петренко  |  Понеділок, 25 травня 2015, 14:06
24 травня в Харкові проходив десятий ювілейний Велодень, який відзначився одразу ж двома рекордами.
В Харкові Велодень відзначився новими рекордами (фото)

Цього року у Велодні взяло участь більш ніж дві тисячі чоловік. Це найбільша кількість учасників за всі роки існування проекту. В той же день на площі Свободи велосипедисти побудували найбільшу в Україні велофігуру, яка являла собою зображення велосипеда. В його «збиранні» було задіяно 3207 учасників Велодня. Цей рекорд був зафіксований Національним реєстром рекордів України.

Олексій: Ну, взагалі, тут цікаво. Багато людей приїхало подивитися. А щодо Харкова, то хотілося, щоб тут було більше велодоріг, щоб можна було їздити скрізь. Тому що зараз Харків не обладнаний для велотранспорту. Взагалі, є бажання їздити багато і скрізь по місту. В цьому заході брати участь просто цікаво. Велосипед – моє хобі. Тому хочеться взяти участь»

Лідія: «Я стараюсь дотримуватися активного способу життя наскільки це в мене виходить. Можливість вільно пересуватися на велосипеді для мене означає передусім мобільність. Тому хотілося, щоб було більше велостоянок, щоб можна було їздити на роботу на велосипеді і залишати його десь під наглядом. Також це можливість всюди дістатися, це зручність перш за все. Велосипедистів в Харкові дуже багато, але можливостей для них нема жодних. Дуже мало парапетів, велодоріжок зовсім немає. Хотілось щоб їх було побільше. А також щоб було нормальне ставлення з боку водіїв, які взагалі не люблять велосипедистів».

Стартував велопробіг на площі Свободи. Велосипедисти колоною проїхалися центральними вулицями міста і згодом повернулися назад. Чимало учасників були вбрані в яскраві костюми та прикрашені українською символікою. Велодні проводяться в Харкові кожного року. Їх головна мета – популяризація активного, здорового образу та велоспорту як такого.

Тим часом, інфраструктура Харкова поки залишається мало пристосованою для переміщень велосипедом: немає спеціальних велодоріжок і маршрутів.

«Ця проблема загострилася, коли в Харкові вирішили провести «Велодень». Я із задоволенням прийняв у ньому участь, оскільки люблю здоровий спосіб життя. Але, нажаль, в Харкові для пересування на велосипеді немає безпечних умов, - про це після велопробігу в неділю повідомив журналістам народний депутат України від «Самопомочi» Роман Семенуха.

«Самопомiч» сприятиме розвитку велоруху та створенню комфортних умов для харківських велолюбителів.

«Зокрема, ми плануємо підключитися до реалізації ініціативи «Інший шлях», а також спільно з іншими громадськими організаціями провести акцію «Безпечне місто» в рамках якої встановити в Харкові мережу велопарковок. Завдяки таким ініціативам наше місто стане більш європейським», - зазначив Семенуха.

За словами керівника обласної організації «Самопомiч» Тараса Ситенка, проект розвитку велоруху дуже важливий для Харкова. Він повідомив, що «Самопомiч» працює над програмою установки паркувальних місць для велосипедів у Харкові.

«Уже встановлено дві парковки в центрі Харкова: на вул. Гоголя і біля одного з Харківських вишів. Такі парковки, де можна прикріпити велосипедний замок, повинні бути повсюдно: біля кожної бюджетної організації, супермаркету, базару, біля вокзалів і лікарень», - повідомив Ситенко.

Фоторепортаж 

comments powered by HyperComments