Добкін розкритикував президента країни

Четвер, 2 липня 2015, 19:38
Презентовані главою держави зміни в Конституцію в частині децентралізації екс-губернатор, нардеп від Опозиційного блоку Михайло Добкін оцінив як спробу президента «зробити Конституцію під себе».
Добкін розкритикував запропоновані президентом зміни до основного закону держави

Михайло Добкін про зміни в Конституцію відносно децентралізації: Хочуть зробити два центри впливу в регіоні

Кожен український президент намагається внести зміни в Конституцію «під себе», і Петро Порошенко – не виняток. Таку думку висловив колишній мер Харкова, депутат парламенту від Опозиційного блоку, колишній губернатор Михайло Добкін.

За його словами, чому у нас в державі така повага до основного закону, а тому, що кожен правитель хоче під себе переробити Конституцію. А відтак, треба згадати, Янукович хотів виправити закон під себе, Кучма також, Ющенко так само. Сьогодні черга Порошенка.

За свідченням Добкіна, зміни до Конституції зроблять два центри впливу в областях, а відтак це погано відобразиться на відносинах представників місцевого самоврядування.

Добкін розказав, що наголошує саме на словах «під себе», адже справжньої децентралізації в пропозиціях до основного закону, зазначив нардеп, він не побачив, також не побачив передання повноважень, натомість хоче Порошенко зробити два центри впливу в регіоні. Один з них має зосереджуватися навколо людини, яка повинна зробити виконком і керувати ним, а інший центр – це префект, в якого незрозумілі повноваження, та він має створити навколо себе певний центр впливу. На думку Добкіна, це зробить нездорову атмосферу, це негативно буде відображатися на стосунках в областях.

Зміни до Конституції: децентралізація або узурпація?

1 липня глава держави Порошенко вніс до парламенту проект документу про внесення змін до Конституції України (відносно децентралізації влади).

Глава держави повідомив, що усвідомлено передає частину влади на місця, а а також буде допомагати вирішувати питання, він буде «щепленням від федералізації» та «запобіжником авторитаризму». Серед основних новацій, які пропонує документ, - фінансова децентралізація, введення інституту префектів (вони замінять глав адміністрацій) і надання президентові права розпускати місцеві ради. Порошенко заявив, що розраховує на підтримку цього законопроекту усіма політичними силами.

 

 

comments powered by HyperComments