Харків’яни отримають до Дня Незалежності новий храм, зведений на кошти російських бізнесменів

Субота, 22 серпня 2015, 20:40
Будівництво за Дзеркальним струменем 45-метрового храму Святих Жінок-Мироносиць Московського патріархату з дев’ятьма золотими банями не обійшлося без скандалів та пікетів.
храм дружин-мироносиць

Про те, що в історичному центрі з’явиться нова Мироносицька церква, міська влада з пафосом заявила ще у 2008 році, а потім на п’ять років забула про свої плани. Будівництво почали в листопаді 2013 року, пустивши з легкої руки мера під знесення дерева, гаражі і навіть бюсти комсомольців з однойменної алеї. Зараз тут стаханівськими темпами облаштовують територію скверу і завершують обробні роботи всередині церкви.

- Ми ще не стикалися з такою швидкістю і з такою водночас якістю, - заявив головний архітектор міста Сергій Чечельницький.

Храм є унікальною конструкцією. Особливість будівлі в тому, що всередині нема колон, усе тримається на масивних металевих арках, закріплених бетоном. Розписувати храм усередині будуть приблизно за рік, коли просохне штукатурка. Проте з перших днів тут запрацює ліфт, за допомогою якого прихожани потраплять до нижньої та головної зали, а хористи на балкон.

Проте яким би красивим храм не був, багато місцевих мешканців, які проживають неподалік, проти нього. За їх словами, хоч церква і гарна, проте вона зовсім тут не потрібна, оскільки вона є чужою, московською. Жителі кажуть, колись давно тут була малесенька капличка, яку зруйнували більшовики, але зараз поряд знаходяться і Покровський монастир, і Благовіщенський собор, тож ця величезна церква є зайвою.

Як з’ясувалося, подарунок для городян до т.зв. "Дня міста" у вигляді храму Жінок-Мироносиць – з Росії , адже гроші на його будівництво давали московські бізнесмени (підприємець Павло Фукс та член Ради Федерації РФ Олександр Шишкін). Отже, не дивно, чому місцевим мешканцям цей презент з Москви не до душі.

 
comments powered by HyperComments