AGROPORT 2015: підсумки «східноєвропейського Ганновера»

Четвер, 29 жовтня 2015, 19:16
15-17 жовтня 2015 року в Харкові з успіхом пройшов II Міжнародний форум AGROPORT - єдиний український агрозахід поточного року, включений в календар ООН. Як повідомлялося раніше, AGROPORT - 2015 організований за ініціативою Групи DCH Олександра Ярославського, за підтримки ХОДА і Харківського тракторного заводу. Цього разу форум зібрав на своєму майданчику більше 7 тисяч учасників і гостей.
AGROPORT 2015: підсумки «східноєвропейського Ганновера»

Статистика. У порівнянні з минулим роком AGROPORT істотно «виріс» в усіх аспектах. По-перше, територіально: окрім авіаційного ангара Міжнародного аеропорту «Харків», заходи форуму також проходили в готелі Premier Palace Hotel Kharkiv5* і на демонстраційних полях ХТЗ. Загальна площа усіх платформ склала 117 000 кв. м, що на 1571% більше, ніж в 2014 році (25 000 кв.м). У AGROPORT - 2015 взяли участь більше 250 компаній з 12 країн (+177%), більше 140 спікерів ( +180%) було проведено більше 22 заходів ( +214%). Події форуму висвітлювало понад 100 представників 50 провідних вітчизняних ділових, суспільно-політичних і спеціалізованих ЗМІ. За рахунок онлайн трансляцій загальна аудиторія форуму виросла на 10%.

Програма. День перший. Програма AGROPORT - 2015 була розділена на три основні тематичні блоки: День агробізнесу (15 жовтня), День грунтів (16 жовтня), День поля (17 жовтня). Символічну червону стрічечку 15 листопада перерізували Олександр Ярославський, власник і президент DCH (№ 7 рейтингу Forbes Ukraine) і губернатор Харківщини Ігор Райнін.

День агробізнесу почався з IV Східноукраїнського агрофоруму «Еволюція агробізнесу в умовах відкритого ринку», який другий раз проводиться у рамках AGROPORT за ініціативою і під патронатом юридичної фірми ILF (Інюрполіс).
«Сьогодні Харкова немає на карті європейських транспортних коридорів і такі майданчики, як Східноукраїнський агрофорум і AGROPORT, дадуть потужний імпульс до того, щоб заповнити цей пропуск, і до виходу малого і середнього агробізнесу регіону на міжнародні фінансові і товарні ринки»- повідомила Тетяна Гавриш, координатор Східноукраїнського агрофоруму, керівний партнер юридичної фірми ILF.

У рамках форуму пройшло 6 секцій за участю 57 експертів з України, США і Європи. Основними темами для обговорення стали застосування енергоефективних технологій у сільському господарстві, використання передового досвіду польських сільгоспвиробників, управління ризиками 2015 року в агробізнесі, а також використання світових фінансових інструментів в українському АПК .

Один із спікерів форуму, директор департаменту корпоративних продуктів і партнерства «Райффайзен Банк Аваль» Руслан Співак відзначив, що фінансування агросектора має перспективу поновитися у разі ухвалення адекватних державних рішень, які стимулюють цей процес. Під час форуму також пройшла зустріч з найвагомішим інвестором Центральної і Східної Європи - Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР). Говорили про можливості і перспективи виходу українського малого і середнього агробізнесу на нові ринки збуту за підтримки ЄБРР.

«Цього року фінансування стало доступним для малих і середніх підприємств, оскільки ЄБРР понизив суму кредитування до 1 млн євро», - відзначила Марина Ісмаїла, керівник регіонального напряму фінансового розвитку малого і середнього бізнесу ЄБРР. «ЄБРР працює як з підприємствами, які вже експортують і хочуть розширити ринки збуту, так і з тими, хто тільки планує виходити на зовнішні ринки», - у свою чергу повідомила Катерина Ригг, Менеджер національної програми Консультації для малого бізнесу в Україні, Група з фінансування і розвитку МСБ ЄБРР.

Також у перший день форуму пройшли дві секції з німецькою участю: панель, присвячена презентації німецького інструменту з розвитку агробізнесу «Fit for partnership with Germany», і зустріч за підтримки Генерального консульства Федеральної республіки Німеччина в м. Дніпропетровськ, яка порушувала глобальні питання роботи агробізнесу в умовах економіки Україна, що трансформується. У ній зокрема взяли участь делегати німецької економіки в Україні і експерти Продовольчої сільськогосподарської організації ООН FAO, а також представники німецьких компаній-лідерів інновацій Basf і Bayer, які відкривають для українських фермерів нові можливості для розвитку і кооперації.

Крім того, в цьому блоці відбулася презентація міжнародного проекту Global Ukraine Foundation, основна мета якого, за словами його координатора Віолетти Москалу, полягає в усебічній підтримці України і, зокрема, українського бізнесу, за допомогою інструментів народної і бізнес дипломатії.

Програма. День другий. У рамках другого дня форуму обговорювалися механізми ефективного використання і захисту грунтових ресурсів України, впровадження грунтозбережних технологій, інструментів для ефективного фермерства, особливості виробництва органічної сільгосппродукції тощо. Пізнавальним доповненням до основної програми стала виставка зразків українських грунтів, організована Інститутом грунтознавства і агрохімії ім. А.Н. Соколовського. Також на форумі працювала виїзна лабораторія, де можна було провести аналіз грунтів. Ця ініціатива викликала великий інтерес українських фермерів.

Подією другого дня, безумовно, стала презентація підсумків проекту Agro Tour - ноу-хау AGROPORT - 2015. Упродовж декількох місяців команда проекту зустрічалася з фермерами по усій Україні і зібрала унікальний інформаційний матеріал, частина якого лягла в основу циклу документальних короткометражних фільмів. 16 жовтня відбулася їх презентація (всього на показі продемонстрували 27 короткометражок), а також церемонія нагородження фермерів, які брали участь к проекті (11 господарств). Учасникам і переможцям вручили пам'ятний символ проекту - Колесо Agro Tour.Серед інших призів - сертифікат на рекламу на порталі Fermer.ru на суму 100 000 грн (його володарем стало фермерське господарство Mangalica Ukraine), знижкові сертифікати від компаній NISSAN і Volkswagen, ліцензії на ПЗ від компанії Datalab Agro AG і багато чого іншого.

Програма. День третій. Третій день AGROPORT - 2015 - День поля - ознаменувався презентацією ще одного ноу-хау форуму цього року - проекту AGRO Drive Show. На демонстраційних полях генерального спонсора форуму, ХТЗ, пройшли змагання за участю сільгосптехніки в декількох дисциплінах, у тому числі зі спортивної оранки. Переможцем в загальному заліку і володарем головного призу шоу - трактори ХТЗ- 24021, став Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка. Приз вручив генеральний директор ХТЗ Владислав Губин. Крім того, за підсумками змагань у рамках AGRO Drive Show за ініціативою Владислава Губина планується сформувати команду для участі в змаганнях зі спортивної оранки - доки на рівні України. Окрім видовищних виступів сільгосптехніки увазі гостей AGRO Drive Show також були представлені автомобільні тест-драйви.

Відкриттям дня стала презентація без перебільшення революційного спільного проекту ХТЗ і компанії «Автоентерпрайз» - електротрактора на базі серійної моделі ХТЗ- 3512. На сьогодні новий трактор не має аналогів не лише в Україні, але і у світі. Він обладнаний батареями потужністю 40 кВт і двигуном 40 кінських сил. Електропривод потужністю до 20 кВт (при пікових навантаженнях - до 45 кВт) дозволяє виконувати роботи впродовж восьми годин. Приємним сюрпризом для гостей AGRO Drive Show стала можливість випробувати це диво сучасної техніки у дії: всі, хто бажав, за наявності прав могли взяти участь в тест-драйві унікального трактора.

За численними відгуками учасників і гостей AGROPORT - 2015 став подією міжнародного масштабу. І, на думку експертів, має усі шанси в найближчому майбутньому закріпити за собою статус «східноєвропейського Ганновера» - за аналогією з найбільшим галузевим форумом Hannover Messe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

comments powered by HyperComments