Представниці ГО «Свідомі» оприлюднили дані щодо корупції у вишах (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 25 грудня 2015, 16:09
25 грудня представниці ГО «Свідомі» оприлюднили статистичні дані щодо розповсюдження корупції в українських вишах та назвали причини її виникнення.
Представниці ГО «Свідомі» оприлюднили дані щодо корупції у вишах (фото)

Під час заходу вони надали статистичні дані щодо розповсюдженості корупції в українських вишах, а також розповіли про фактори, які сприяють її виникненню та розповсюдженню.

«Однією з найбільш актуальних проблем є корупція в сфері освіти, – розповіла Валерія Мотальова-Кравець, керівнця ХГО «Свідомі»,– ми знаємо, що протистояти їй неможливо без аналізу причин її виникнення. Факторами, які сприяють виникненню корупції, можна назвати політичні (недоліки правових реформ), економічні (криміналізація самої економіки), організаційно-керівні (небездоганна система організації влади), правові (системна та необґрунтована зміна законодавства). Також це ідеологічні та морально-психологічні фактори».

Також Валерія Мотальова-Кравець оприлюднила дані соціологічного опитування, який нещодавно провів Фонд демократичної ініціативи. Згідно поданої інформації, з корупцією у вишах стикалося 34% українських студентів, 26 % просто чули про відповідні випадки, 40% зовсім не стикались  ними, а 21% особисто давали хабарі.

В свою чергу Марина Ягленко, прес-секретар ХГО «Свідомі», відмітила, що причини виникнення корупції у вишах також можна розділити на три групи: об’єктивні (низький рівень заробітної плати, обмежена кількість бюджетних місць, особливо якщо мова йде про престижні спеціальності чи рейтингові виші, недоліки в законодавстві), суб’єктивні (розчарування та апатія зі сторони викладачів щодо учбового процесу, відсутність поваги до викладацької роботи зі сторони студентів, замовчування з боку студентів фактів вимагань) та об’єктивно-суб’єктивні (недостатні соціальні та правові гарантії для захисту викладацького складу).

comments powered by HyperComments