Харків на певний час стане столицею генеалогічних досліджень

Юлія Гуш  |  Понеділок, 29 лютого 2016, 15:34
У Харкові буде реалізований історико-культурний проект «РОДОВІД», у межах якого пройде низка культурних заходів.
Харків на певний час стане столицею генеалогічних досліджень

Про це розповіли організатори проекту «РОДОВІД» під час своєї прес-конференції. Таким чином, до 1 квітня в місті проходитиме конкурс дослідницьких робіт для дітей та молоді під назвою «Історія моєї сім’ї» у таких номінаціях, як «Фотографія на пам’ять», «Кращий сімейний архів» та «Сімейний літопис». А 2 березня в місті стартує перша в Україні генеалогічна виставка «Дерево роду», де будуть представлені сімейні дерева харківських родин, як відомих, так і звичайних. Паралельно проходитимуть різноманітні конкурси, семінари, лекції та майстер-класи на дану тематику.

Як розповів дослідник історії Андрія Парамонова, у цей період Харків стане столицею генеалогічних досліджень. За його словами, організатори «РОДОВОДУ» отримали чимало заявок для участі в конкурсі, у тому числі від дітей. «Генеалогія стає більш популярною, – зазначив він, – проект розпочинався з того, що ми бачили, як діти в школах роблять родоводи». «Тому через мікроісторію ми повинні рухатися до макроісторії. І тоді ми будемо дійсно по-справжньому любити свої сім’ї, історію своєї родини і, відповідно, своє місто Харків», – додав Парамонов.  

Всього було надіслано 113 робіт з міста та області, де 89 – з самого Харкова. Більшість робіт потрапило у номінацію «Фотографія на пам’ять». «Роботи дуже різні, дуже цікаві, деякі з них дуже зворушливо виконані, – розповіла Оксана Бугайченко, завідувачка відділом інноваційних проектів КП «Обласний центр культури та мистецтва», – деякі виготовлені з використанням різних декоративних елементів. Деякі з них суто наукові. Дуже цікаві. Є роботи, виконані другокласниками».

«Проект задуманий і йде суголосно з сучасним освітнім трендом, який має назву «культура участі», – розповіла Ольга Черемська, завідувачка науковим відділом Харківського літературного музею, – коли відвідувачі можуть не тільки бачити і знайомитись із історією, але й безпосередньо брати у цьому участь, створюючи свою історію». 

Програма "РОДОВОДУ"

comments powered by HyperComments