Майже дві сотні харківських пам’ятників законно втратили «звання»

Четвер, 7 квітня 2016, 07:45
Міністерство культури України позбавило 794 меморіальних споруди і пам'ятники комуністичної доби статусу пам'яток.
Майже дві сотні харківських пам’ятників законно втратили «звання»

«На виконання Закону  України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних  режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», в межах своїх повноважень,  Віце-прем’єр-міністр - Міністр культури України В’ячеслав Кириленко підписав наказ «Про не занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України» від 4 квітня №200. Згідно цього наказу  у 13 областях  України 794 об’єкта культурної  спадщини  визнані такими, що не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України», — повідомляють у міністерстві.

У документі значиться 174 об’єкта у Харківській області. Більше — лише у Полтавській (178), найменше — у Волинській (6).

«Серед таких об’єктів пам’ятники Леніну, М. Фрунзе, Ф. Дзержинському, С. Кірову іншим комуністичним діячам, чекістам, комсомольцям, меморіали пам’ятні знаки та дошки на честь  Жовтневої революції інших подій та дат, що використовувалися для пропаганди комунізму  і тоталітарного режиму», — йдеться у повідомленні.

Також наголошується, що наказ враховує «рішення засідання Експертної комісії з розгляду питань занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Мінкультури».

Серед усього переліку понад 60 колишніх пам’яток — у Харкові. Більшість — бюсти і пам’ятники Леніну. Зокрема, розташовані на територіях заводів «Південкабель», «Вторчермет», ім. Шевченка, «Харківвторкольормет», «Будгідропривід», «Серп і молот», ХЕМЗ, плиткового, «Кондиціонер», «Електромашина», ім. Малишева, ХАЗу, панчішної фабрики, ЗЕМВ-2; на вул. Велика Гончарівська; вул. Володарського, 46; вул. Енергетична, пр. Ілліча, 77, 118 і 120, вул. Китаєнка, 1; вул. Клочківська, 228; Комсомольське шосе, 88; вул. Красіна, 12; пр. Московський, 142, 275; пр. Орджонікідзе, 7; вул. Плеханівська, 77, вул. Рубанівська, 1, парку ім. Артема, вул. Світло шахтаря, 4/6, вул. Цементна, 2, вул. Червонопрапорна, 16, пр. 50-річчя СРСР, 149, скверів Петра Кандаурова і 8 ГПЗ, Комінтернівського трамвайного депо, ХВАУЛ ім. С.І. Грицевця і ХАІ, ст. Основа, колишнього піонерського табору канатного заводу «Лісова казка», «Сільгосптехніка» (Орджонікідзевський р-н), парку культури залізничників у сел. Основа, УНДІТ і в центрі смт Кулиничі.

Також у списку пам’ятники К. Марксу і Ф. Енгельсу, Дзержинському, Артему, Орджонікідзе, Свердлову, Руднєву, Кірову, Кабаненку, Скороходу, Котлову, Петровському, монументи борцям за владу Рад 1917-1920 рр., на честь проголошення Радянської влади на Україні, робітникам паровозних майстерень, які віддали своє життя в боротьбі за владу Рад, робітникам ХВРЗ, які віддали своє життя в боротьбі за владу Рад.

comments powered by HyperComments