Майстри міського клубу писанкарства представлять свої роботи

Середа, 13 квітня 2016, 07:39
Охочі харків’яни можуть навчитись традиційному розпису. Найближчим часом одразу дві площадки проводитимуть майстер-класи з писанкарства.
Майстри міського клубу писанкарства представлять свої роботи

В Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва 14 квітня відбудеться відкриття виставки писанок «Вікно у Дивосвіт».

«Понад 300 робіт представлять майстри Харківського міського клубу писанкарства ім. А. П. Овчаренко та майстри з різних районів області.  Цього року  в експозиції виставки можна побачити традиційні українські писанки та різні види орнаментованих яєць: дерев’яні яйця, (різьба та інкрустація), бісерки-восківки, декоративні пасхальні композиції виконані за різними техніками декорування, — повідомляють у Центрі.

Там нагадують, що писанки виконують обрядову, ігрову і декоративну функції. «Їх не варять, не їдять, а дарують і зберігають як священний талісман. Напередодні Великодня писанки виготовляли сільські дівчата і жінки, монастирські ченці й іконописці, міські панночки, пекарі та інші, тому й техніка декорування різнилася. Оригінальний орнамент писанок несе прадавні символи світорозуміння, єднає з традицією минулого. Українська писанка в світі є символом нашого народу», — зазначено у повідомленні. Видом декоративно-ужиткового мистецтва писанкарство стало у другій половині ХХ століття, коли зацікавленість народним мистецтвом зросла.

Харківський міський клуб писанкарства, створила у 1993 році викладач образотворчого мистецтва, організатор і педагог Алла Овчаренко (1939-2013). Тепе клуб носить її ім’я.

Відкриття виставки відбудеться 14 квітня о 16:00 за адресою: вул. Пушкінська, 62, триватиме вона до 27 травня. Протягом цього часу можна подати заявку на майстер-класи.

Навчитися традиційному розпису можна вже цими вихідними у галереї «Костюринський провулок». 16 квітня о 13:00 там почнеться майтер-клас «Писанка Великодня». Потрапити на нього можна за попереднім записом

 
comments powered by HyperComments