Постмодерністська війна. Її риси та зв’язки з сьогоденням (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 22 квітня 2016, 09:39
До Харкова завітав філософ та письменник Дмитро Савченко, який прочитав лекцію під назвою «Війна у стилі постмодерн. Перспективи міжнародного тероризму, метафізичних держав».
Постмодерністська війна. Її риси та зв’язки з сьогоденням (фото)

Лекція була приурочена до відкриття харківської філії «Освітньої асамблеї». В межах цього проекту проводяться лекції на різноманітні теми, що мають стосунок до науки, екології, національної ідентичності тощо. Проект реалізується успішно, до нього вже долучилося більше 50 лекторів. В першу чергу, «Освітня асамблея» спрямована на молодь. За словами учасників проекту, він дає можливість зустрітися з лекторами, яких взагалі мало де почуєш.  

«Наразі ми з освітньою асамблеєю завітали до Харкова, – розповів Дмитро Савченко, – тут буде відкриття філії цього дискусійного майданчику й освітнього центру. Моя лекція має на меті розгорнути природу гібридної війни. Адже українці останнім часом зіштовхнулися з цим явищем не по чуткам, а безпосередньо. І тому для того, щоб глибинніше осмислити все, що відбувається на теренах нашої держави, виникла потреба в систематизації певного військового досвіду. І ця лекція розкриває всю внутрішню анатомію гібридної війни. Яку не лише я, а також частина дослідників природи військових протистоянь, визначаємо як постмодерністську війну».

Він розповів про особливості постмодерністських війн. Тобто війн, які тривають в наш час по всьому світу та в Україні зокрема. Сучасні тенденції впливають на все, в тому числі й на збройні конфлікти. Постмодерністська війна сильно відрізняється від попередніх. Саме її визначним рисам і була присвячена основна частина лекції.

Савченко розповідав, що постмодерн розгортається під знаком хамелеону, чим символом став симулякр, маска. Головні засоби такої війни зміщуються в інформаційне поле. Прикладом цього є так звана інформаційна війна, в яку може вкладатися чимало ресурсів. За словами лектора, якщо Україна програє цю війну, то вона може забути про Крим та Донбас. Такій війні властива наявність акторів і процес передавання. Тут сказується роль маски в постмодерністському протистоянні. Наприклад, харків’яни мають добре мають пам’ятати так званих «гастролерів», які брали участь у масових безладах два роки тому.

Ще однією особливістю постмодерністської війни є підміна понять. Наприклад, коли окупантів називають миротворцями. Савченко навів приклад, коли сильні держави вводили війська в іншу країну, називаючи окупацію «миротворчою місією». На Донбасі, до речі, відбулося те ж саме. Також в наш час підміняється саме слово «війна». Замість нього, наприклад, використовують термін «антитерористична операція».

Чому про це важливо говорити? Сам лектор дає наступну відповідь на дане питання: «В першу чергу це нам потрібно для того, щоб розуміти логіку сучасних подій в контексті яких всі громадяни України включені. І для того, щоб реагувати відповідно до цих викликів часу симетрично, давати протидію всім ініціативам ворога, направлених проти українців».

comments powered by HyperComments