З’явилося ще одне нагадування про наукові здобутки мешканців міста (відео)

Понеділок, 25 квітня 2016, 13:39
Ілля Мечников, Лев Ландау і Саймон Коваль в різний час працювали в Харкові. Постамент цим трьом нобелівським лауреатам відкрили перед головним корпусом Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна.
З’явилося ще одне нагадування про наукові здобутки мешканців міста (відео)

Відкриття проходило в рамках робочого візиту до Харкова голови Адміністрації Президента України Бориса Ложкіна. «Хочу подякувати меценату цього проекту, пану Ярославському, за підтримку проекту, — сказав голова АП. — Я вважаю, що українська влада повинна зробити все можливе, щоб кращі вчені в одному з головних центрів науки, місті Харкові, залишалися тут і тут ставали Нобелівськими лауреатами, щоб вони тут жили все своє життя і були задоволені тим, як їм тут працюється і тим, які відкриття вони тут роблять».

Під час відкриття ректор університету Віль Бакіров висловив вдячність також скульпторам Олександру Рідному та Ганні Івановій, архітектору Павлу Чечельницькому та будівельникам.

Зазначимо, що Ілля Мечников народився на Харківщині та свого часу закінчив Харківський університет. Згодом став одним із засновників еволюційної ембріології, першовідкривач фагоцитозу і внутрішньоклітинного травлення, творець порівняльної патології запалення, фагоцитарної теорії імунітету, засновник наукової геронтології. Лауреат Нобелівської премії з медицини та фізіології 1908 року «За вивчення імунної системи».

Лев Ландау з 1935 до 1937 року завідував кафедрою університету. Вже за життя став визнаним класиком науки, його обрали своїм почесним членом Академії Наук СРСР, Данії, Нідерландів, США та Німеччини. В 1962 році Ландау присудили Нобелівську премію з фізики.

Саймон Кузнець в роки громадянської війни навчався в університеті на юридичному факультеті. Науковець вплинув на світову економічну думку, перш за все, відомий як батько концепції валового внутрішнього продукту (ВВП). Лауреат Нобелівської премії з економіки 1971 року.

Фото Марії Зайцевої.

comments powered by HyperComments