Журналісти з’ясували, кому належать особняки в центрі Харкова

Понеділок, 25 квітня 2016, 14:43
Усього в місті 16 пам’яток архітектури національного значення. Переважно це храми та корпуси вишів, але є і два приватні будинки.
Журналісти з’ясували, кому належать особняки в центрі Харкова

Зокрема, житловий будинок №14 по вул. Чернишевській належить Інні та Сергію Івановим. Інна Іванова має фірму «Авеню Аніс», яка зареєстрована за цією ж адресою. Побудовано дім у XIX ст.

На провулку Мар’яненка, 4 у 1785-1787 роках побудовано кам’яну двоповерхову споруду за проектом архітектора Петра Ярославського. Довгий час там був офіс банку «Базис» Арсена Авакова (3170 кв.м). Наприкінці грудня 2015 року цю нерухомість придбало ТОВ «Зума інвест капітал», зареєстроване у місті Бахмуті (колишній Артемівськ Донецької області). Очолює фірму Олексій Комісаров, засновником вказана кіпрська компанія «Zumaville Holdings Limited», створена в кінці 2014 р. і оформлена на номінальну компанію з Кіпру – «A.J.K. Nominee Services Limited». Ця ж фірма придбала ще одну будівлю (вул. Плеханівська, 85/87), де знаходився банк Авакова.

Частиною будівлі на Мар’яненка (742, кв.м) володіє ТОВ «Істрейт» (входить у корпорацію «АТБ»), засновниками якої є компанія «Ріаніс Холдінгз лімітед», зареєстрована на Британських Віргінських островах й ТОВ «Фірма «Еліна», яка записана на той самий офшор. Особняк виключено  зі списку охоронних об’єктів у 2008 році.

Окрім того у Харкові є пам’ятки архітектури місцевого значення, частина яких також зараз у приватній власності.

Особняк на центральній вулиці міста — Сумській, 88 — побудував у 1914 році архітектор Олександр Гінзбург. В цій будівлі знаходився офіс банку «Базис» (був власником), а також офіси ПАТ «Інвестор». З грудня 2015 року нею володіє ПАТ «Інвестор», акціонеркою якого є дружина міністра внутрішніх справ Інна Авакова.

У 2008 році тодішній губернатор Харківщини Арсен Аваков підписав розпорядження щодо вилучення з реєстру пам’яток будівлю по вул. Сумській,14 (тут була розташована жіноча гімназія). Тепер особняк належить Сергію Мкртчяну.

 

Того ж року Аваков вилучив з реєстру особняк в стилі модерн на вул.Іванова, 35. Будівля належить ПП «Спектр-Сервіс-регіон». Засновниками вказані Віктор Карпенко та Сергій Ковальов. Ще у 2014 році співвласником компанії був брат зятя покійного політика Євгена Кушнарьова – Дмитро Кагановський.

Таке саме рішення було й по будівлі вул. Сумській, 52. Особняк належить ТОВ «Арнітек». Засновниками підприємства є ТОВ «Квітень» та ТОВ компанія «Велтон.Холдінг». Бенефіціарами вказані Анатолій Процюк та Світлана Процюк, а директором є Марина Корнієнко.

 

У 2013 році Харківська міськрада продала «Дом Сурукчі» – помешкання видатного отоларінголога, в якому лікувався Шаляпін.

 

«Мер Харкова Геннадій Кернес тоді обіцяв, що новий власник відреставрує занедбану будівлю Цього не сталося, а зараз мер вже навіть не обіцяє. Цікаво, що придбали історичну будівлю не чужі Кернесу люди. Новим власником стало ТОВ «Тредстоун». Його засновниками є ТОВ «Франко» Віталія Печури та Галини Давидової і Андрій Шаптала. Директором Олександр Чаричанський. Андрій Шаптала відомий не тільки, як комерційний директор Парку Горького, але й як засновник біля десятка обслуговуючих кооперативів, які отримували безкоштовно землю від міськради часів Кернеса. Також Шаптала є співзасновником ТОВ «Дімаріс», яке володіє Центральним ринком. До речі, будівля цього ринку теж пам’ятка архітектури», — пишуть «Наші гроші».

Навпроти російського консульства — на вулиці Максиміліанівській, 19 — знаходиться особняк, побудований у 1910 році за проектом Юлія Цауне. Раніше у цій будівлі був дитячий садок, а тепер нею володіє ТОВ «Саліма», засновниками якої є Андрій Шаптала та Ілля Співак. «Останній також з когорти фартових хлопців часів панування Кернеса у міськраді. Ілля Співак є засновником ОК «ЖБК «Фортеця», який безкоштовно отримав у власність земельні ділянки у лісопарку вартістю 170 млн. грн.», — йдеться у повідомленні.

Колишній офіс Харківської обласної організації Партії регіонів розміщувався в історичній будівлі на вул. Скрипника,4, поряд із вулицею Сумською. Власником будівлі значиться ТОВ «Веберз». Засновниками цієї фірми є бізнес-партнер Кернеса Андрій Челобітчиков, Віталій Печура, Віра Захарова та Ігор Тирнов.

 

Ігор Тирнов був начальником технічного відділу «НПК Холдінг», що входив до власності Кернеса, Віра Захарова має частку у ТОВ «Триумф-Буд», яке володіє частиною Центрального ринку.

 

У 2014 році міська рада продала ПАТ «Трест Житлобуд-1» історичну будівлю 1910 року по вул. Полтавський шлях, 35. «За кілька років до цього, мерія намагалася вкладати кошти у реконструкцію будинку, а підрядником був саме «Житлобуд-1». Будівля й надалі знаходиться в аварійному стані. ПАТ «Трест Житлобуд-1» контролюється екс-депутатом Харківської обласної ради від Партії регіонів Олександром Харченко, який має 97,59% акцій підприємства. Зараз Харченко є членом виконкому Харківської міськради», — з’ясували журналісти.

Ще одна занедбана будівля — на вул. Бажанова, 8 — з минулого року належить державний «Укргазбанк».

 

Два історичних особняки по вулиці Дарвіна під номерами 23 та 25 є у власності АТ «Фінінвест» та ТОВ «Вітас». Бенефіціаром обох фірм є Олег Слоневський, якого в ЗМІ називають організатором одного із найбільших конвертаційних центрів у Харкові. Минулого року в кафе в центрі кілер застрелив брата Олега Слоневського –  Євгенія.

 

comments powered by HyperComments