Головлікаря харківського онкоцентру підозрюють у корупції

Вівторок, 10 травня 2016, 17:22
Харківський обласний онкоцентр закуповує фармакологічні засоби за завищеними цінами у компаній, якими володіють близькі родичі головлікаря. Про це заявив депутат облради від «Об'єднання «Самопоміч» та координатор «Харківського антикорупційного центру» Дмитро Булах журналістам видання «Харківський тиждень».
Головлікаря харківського онкоцентру підозрюють у корупції

КЗОЗ «Харківський обласний клінічний онкологічний центр» в 2015 році придбав товарів на 1,942 млн. грн., з них 900 тис. грн. перевели двом аптекам — «Парацельс-2002» і ТОВ «Аптека №288», що працюють на території онкоцентру. Ліки закупили за цінами, що перевищують середні на фармринку, засновником обох аптек до 1 січня 2016 року була дочка головлікаря онкоцентру Юрія Винника. У медустанові працевлаштовані  ще декілька членів родини директора: дочка, дружина, теща, тесть.

«Винник не повідомив про можливий конфлікт інтересів органи вищого рівня, хоча за законом він зобов'язаний був це зробити протягом дня після того, як прийняв рішення найняти їх на роботу», — зазначив Булах.

Прокуратура відкрила кримінальну справу за фактом зловживання владою та службовим становищем (ч. 1 ст. 364 КК України). Якщо провину головлікаря доведуть, то йому загрожує термін до трьох років позбавлення волі та заборона займати певні посади до трьох років. Зараз факти зловживання розслідує Національна поліція. Крім правоохоронців, діяльність онкоцентру вивчають і в Харківській облраді.

У поле зору харківських правоохоронців Юрій Винник потрапляє вже вдруге. Десять років тому, коли Винник був завідувачем одного з відділень онкоцентру, в міліцію звернулися харків'яни, обурені фінансовою непорядністю і цинізмом заввідділу до смертельно хворих пацієнтів, яким він продавав ліки, свідомо знаючи, що хворі приречені, і лікування марне. Тоді міліція зібрала достатньо матеріалів для порушення кримінальної справи.

«Але після того, як ми передали всі матеріали прокуратурі, кримінальну справу там стали повільно гробити, поки не поховали. Закривали кримінальну справу в Харкові. Я припускаю, що відеокасети ще можуть існувати в нашій прокуратурі. І вважаю, що громадськості варто було б проявити наполегливість і вимагати їх пред'явити», — розповідає Олег Яковлєв, який тоді був оперуповноваженим державної служби боротьби з економічною злочинністю.

«Головний лікар Юрій Винник створив у Померках налагоджену схему стягування грошей з пацієнтів», — каже колишній співробітник онкоцентру Сергій Пушкар.

Лікарі без сорому пропонують рідним хворих внести гроші в благодійний фонд, причому суми внеску варіюються.

«Ці кошти не надходять на рахунок онкоцентру, казначейства, Департаменту охорони здоров'я, не йдуть на господарську діяльність. Ними розпоряджається директор. Кожен керівник підрозділу в онкоцентрі звітував про кількість залучених позабюджетних грошей у благодійний фонд», — повідомив Пушкар.

Крім того, за даними «Харківського антикорупційного центру», «Аптека №288» без будь-яких договірних підстав займає приміщення онкоцентру вже більше п'яти років.

comments powered by HyperComments