Подолання феодалізму в медицині – в Харківській області стартувала реформа охорони здоров'я

П'ятниця, 13 травня 2016, 09:34
У Чугуєві почалася реалізація реформи охорони здоров'я, основними принципами якої є самостійний бюджет лікарень, впровадження системи сімейних лікарів і можливість укладати контракти між лікарями і пацієнтами з правом розірвання у разі надання неефективного лікування.
Подолання феодалізму в медицині – в Харківській області стартувала реформа охорони здоров'я

Крім того, в наглядові ради лікарень будуть залучати місцевих бізнесменів, вкладення яких будуть використовуватися для навчання сімейних лікарів за кордоном, складання і впровадження нормативів лікування, оснащення амбулаторій сучасними технологіями, розробки системи електронних карток пацієнтів.

Ініціатором змін стала Харківська експертна група з підтримки медичної реформи, до якої увійшли представники НГО (Українсько-німецька медична асоціація, Харківська асоціація сімейних лікарів «Агентство змін «Перспектива»), міжнародні експерти, представники Обласного департаменту охорони здоров'я та медики Чугуєва та Куп'янська. Група працює вже більше року — аналізує світовий досвід подібних реформ, стежить за ситуацією в Україні і шукає формат змін, які зможе втілити в наших реаліях.

Депутат міськради від «Об'єднання «Самопоміч» і медик Тарас Ситенко запевняє, що плануються в рамках реформи зміни позитивним чином позначаться на якості медичного обслуговування в Харківській області та в Україні в цілому:

«Сьогодні будь-яке починання, ініціативи, які відбуваються в нашій медицині і пов'язані з децентралізацією управління, перспективні. Тому що система давним-давно пережила вже себе. До того ж в Україні є хороші приклади того, як громада сама тримаэ лікарні».

Фінансування – одне з найбільш гострих питань на сьогоднішній день, - говорить член Харківської експертної групи Михайло Довгопол:

«Українська система охорони здоров'я настільки феодальна і далека від здорових ринкових відносин, що лікарі не звикли навіть думати про можливості фінансування, альтернативних існуючим».

Автори реформи стверджують, що рівень доходу лікаря повинен залежати від кількості пацієнтів. При цьому пацієнт не платить своєму сімейному лікареві, — підкреслює Довгопол, — його послуги фінансує міський Центр первинної медико-санітарної допомоги, а туди гроші йдуть з обласного бюджету. Плюс перерахування від місцевого бізнесу і додатковий заробіток самих медустанов.

Учасники Меморандуму про співпрацю (чиновники і медики Харківської області) зобов'язуються спільно навчати та інформувати лікарів і пацієнтів, залучати інвестиції, розробити і впровадити локальні клінічні протоколи (нормативи лікування).

«Клінічні протоколи лікування існують, але вони в усьому світі різняться один від одного. Відмінності залежать, в першу чергу, від системи страхування в країні. Безумовно, ми використовуємо досвід США або Ізраїлю, але наш клінічний протокол буде враховувати реалії нашої системи фінансування», — підкреслив Тарас Ситенко.

Чугуїв для старту проекту обраний не випадково. За словами члена експертної групи та депутата облради від «Об'єднання «Самопоміч» Мілютіної Вікторії, Чугуїв близький до Харкова територіально і ментально:

«Те, що спрацює у Чугуєві, буде діяти потім і в обласному центрі. Чугуївська громада бере активну участь у реформах, а керівництво міста і ЦПМСД дуже інтегровані в життя суспільства. За останні кілька років там реалізовано кілька проектів різних міжнародних фондів, підготовлено грунт для якісних змін».

На час реалізації реформи заплановані численні зустрічі з пацієнтами і лікарями, спеціалізовані круглі столи та конференції, на яких будуть обговорюватися всі зміни, проходити пошук оптимальних рішень.

comments powered by HyperComments