Льготи під час вступу до вишу будуть враховуватися

П'ятниця, 10 червня 2016, 11:12
Не зважаючи на відміну ВР пільг, під час вступу продовжують діяти міністерські норми та правила окремих вишів.
Льготи під час вступу до вишу будуть враховуватися

Про це розповів ректор НТУ «Харківський політехнічний університет» Євген Сокол під час своєї прес-конференції, присвяченої цьогорічній вступній кампанії. Він нагадав, що Верховна рада прийняла закон, яким вона відмінила всі пільги. Але разом з тим продовжують міністерські норми, які обов’язкові для всіх вишів, а також правила кожного окремо взятого закладу. І в обох випадках передбачені пільги для певних категорій.

«Ми, на жаль, маємо правову колізію, – розповів Сокол, – з одного боку, закони Верховної ради мають, з точки юриспруденції, головуючу функцію. І такий закон прийнятий. Але кожен виконує свій закон на своєму робочому місці. Для мене це той закон, який Міністерство зареєструвало в Мінюсті. Ми будемо сподіватися, що така правова колізія буде вирішена до кампанії».

Також мова пішла про бюджетні місця. Євген Сокол розповів, що минулого року практично не було жодного університету чи інституту в Україні, які б в повній мірі виконали бюджетне замовлення. Але, як і раніше, бюджетні місця є в наявності. Абітурієнт має право подати 15 заявок на бюджет. Також цього року передбачене проведення всеукраїнського конкурсу. «Буде спеціальність, на яку абітурієнти подали заявку. Вони розставлені по рейтингу. І якщо абітурієнт по першому рейтингу не потрапляє, то впливає другий. І таким чином, розподіляє всіх абітурієнтів по всім університетам країни».

Також Сокол розповів, що наплив абітурієнтів до харківських вишів знизився. «Близькість до зони АТО іноді грає вирішальну роль. Навіть абітурієнти з традиційних для на областей – Полтавської, Сумської, я вже не говорю про Донецьку і Луганську – обирають виші Західної України. Як вважають їх батьки, щоб уберегти х дітей від вірогідності потрапляння в складну ситуацію».

comments powered by HyperComments