Як будують станцію «Перемога»: обладнання іспанське, але орнаменти радянські

Тетяна Зарубіна  |  Четвер, 30 червня 2016, 14:02
Метробудівники вперше в Харкові встановлюють ліфтові пасажирські підйомники та новітні рельси, а платформу прикрашають емалями.
Як будують станцію «Перемога»: обладнання іспанське, але орнаменти радянські

Сьогодні на станції «Перемога» у швидкому темпі завершують будівельні та монтажні роботи – адже вже до 17 серпня станція повинна бути повністю готова. Кошти на будівництво виділили досить суттєві – 260 мільйонів гривень.  За словами Наталії Лінник, директорки КП «Харківська дирекція будівництва метрополітену», будівельна готовність об’єкту на сьогодні складає 99 відсотків: «Вже призначена начальник цієї станції. Вона приймає усі приміщення, з 15 числа ми вже передаємо їй ключі від усіх службових приміщень. Вже почате прибирання».

Наталія запевнила, що нова станція буде дійсно унікальною – і терміном будівництва, і обладнанням, яке використовується на сьогоднішній день. Основне – це ліфтові пасажирські підйомники, які будуть піднімати пасажирів на рівень платформенної ділянки з поверхні. Друга особливість – це конструкція ходової рельси, що є новою технологією для міста. Також використовується нове обладнання – іспанські вентилятори, що примусово доставляють повітря до станції. Раніше вентилятори  купували у Росії, але тепер тендер виграла іспанська компанія, що запропонувала нижчу ціну. Обладнання для кондиціонування повітря було поставлене італійською фірмою, а частина електронного обладнання виготовлена в Україні.

Натомість, загальний дизайн та вигляд станції залишились у радянському стилі. Як розповіла Наталя, закон про декомунізацію трохи змінив вид станції: «Планували ще обладнати медальйони у вигляді орденів Великої Вітчизняної війни. На сьогоднішній день нам довелося відмовитися від цих художніх вставок, у зв’язку з тим, що дані елементи містять зображення серпа і молота. Станція не втратила свій вид, вона у такому вигляді як була затверджена, і залишилась».

 Орнамент станції виконаний у рідкісній техніці – гаряча емаль. Він символізує весну і пробудження радості. Малювали орнамент заслужені українські художники.

Усі роботи будуть завершувати не тільки всередині, але і навколо станції – у житловому секторі. Благоустрій території передбачає відновлення руху проспектом Людвига Свободи, висадку зелених насаджень та відновлення пішохідних тротуарів вздовж житлового мікрорайону.

Вже 28 липня по станції проїдуть перші потяги – працівники почнуть обкатку рухомого складу. Завершити будівництво повністю планується до 17 серпня, а 23 відбудеться урочисте відкриття.

comments powered by HyperComments