Правоохоронці не стали перевіряти документи щодо огородження саду Шевченка

Юлія Гуш, Ганна Старкова  |  Понеділок, 25 липня 2016, 16:05
Харківські активісти провели акцію проти встановлення паркану довкола природоохоронної території в центрі міста.
Правоохоронці не стали перевіряти документи щодо огородження саду Шевченка

«В Україні існує екологічне законодавство. Зокрема, стаття 10 закону України, яка гарантує кожному громадянину право на користування природоохоронною територією. А це пам’ятник природи місцевого значення – сад Шевченка. Кожен з нас має право відвідувати його, користуватися ним, дихати повітрям та дивитися на дуби, які збереглися з часів, коли Харківщину було збудовано», — повідомив під час акції голова координаційної ради ГО «Зелений Фронт» Олег Перегон.

Як повідомляє журналіст «Справжньої Варти», до протестувальників вийшов перший віце-мер Ігор Терехов. Він заявив, що в саду не буде спиляно жодне зелене дерево і всі санітарно-екологічні вимоги будуть дотримані. За словами чиновника, буде проводитися технічний ремонт, під час якого оновлять бордюри, клумби, асфальтове покриття та світильники. Що стосується проведення робіт першого етапу, то тут екологічна експертиза, запевнив він, не потрібна. Ігор Терехов заявив, що має відповідні листи від ХОДА, департаменту екології. Крім того, він дав обіцянку того, що найближчим часом в саду Шевченка буде здійснено екореєстр дерев. За словами Терехова, ще до проведення реконструкції на спеціальній карті будуть позначені дерева, що ростуть в парковій зоні. Це буде робитися для того, щоб мешканці міста потім змогли переконатися, що жодне з них не було зрубане. Адже в саду ростуть двохсотрічні дуби, які мають екологічну та історичну цінність.

Другий етап – це комплексна реконструкція. Там вже будуть проведені всі необхідні експертизи. Також підкреслив, що роботи проводяться тільки на 1/6 частині парку. А паркан потрібен задля безпеки. Про вартість робіт не сказав нічого та порадив звернутися до профільного департаменту.

Активісти чекали, щоб міліція перевірила документи, але цього не сталося. Автоінспекція не приїхала. Було запропоновано скласти петицію до керівництва поліції та автоінспекції. Там вказати, що це природоохоронна територія, яка не може бути огородження парканом.

comments powered by HyperComments