На День міста в центрі Харкова влаштують пішоходу зону

Понеділок, 22 серпня 2016, 10:03
Екскурсійний маршрут “600 метрів живої історії” проляже найстарішою вулицею Харкова – Університетською – від Харківського історичного музею імені М. Ф. Сумцова до колишнього Харківського університету. Збір екскурсійної групи – о 15:00 біля Історичного музею. Участь в екскурсії безкоштовна.
На День міста в центрі Харкова влаштують пішоходу зону

"600 метрів живої історії” – це не просто екскурсія, а частина кампанії за надання історичному центру Харкова статусу пішохідної зони.

“Харків – єдине велике українське місто, яке не має пішохідного центру, і це дуже дивно, адже у нас є прекрасні історичні вулиці, які прямо просяться, щоб ними можна було вільно гуляти. Наразі ми не 100% певні, чи Університетська має стати постійно пішохідною, чи все ж поки що її краще перекривати на вихідні та до окремих подій. Адже тут іде досить важливий тролейбусний маршрут, та й кількість “глухих фасадів” поки що більша, ніж це добре для пішохідної вулиці. А от щодо Квітки-Основ’яненка не може бути жодного сумніву: ця вулиця має стати пішохідною якнайшвидше", - розповідає член команди “Свободу пішоходу!” Олексій Андрєєв.

Аргументом у бік “пішоходизації” Університетської є надзвичайна щільність розташованих на ній культурно-історичних та архітектурних пам’яток: близько двох десятків.

“Це територія, де знаходилась перша харківська фортеця та комплекс будівель колишнього Харківського університету, Покровський чоловічий монастир і Успенський собор з Олександрівською дзвіницею тощо. Цією вулицею ходили Григорій Сковорода, Квітка-Основ’яненко, Василь Каразін та інші люди, без яких Харків не був би тим, чим є зараз”, - повідомляє один з авторів проекту Віктор Козоріз. 

Зараз активісти розробляють концепцію пішохідно-туристичної зони та обговорюють її із громадськістю, проводячи зустрічі в різних місцях міста. Частина питань, які треба вирішити, – містобудівні: як змінити маршрут руху транспорту, куди діти парковку, як змінити інфраструктуру вулиць… Трошки простіша частина – наповнення життя цих вулиць цікавими подіями. «600 метрів живої історії» – один із проектів, які можуть стати постійними, завдяки співробітництву з Харківським історичним музеєм імені М.Ф. Сумцова.  Зокрема, першу таку екскурсію, 23 серпня, проведе старший науковий співробітник музею Юлія Конюшенко.

 

comments powered by HyperComments