600 метрів живої історії Харкова в музеях та на вулицях - прообраз майбутньої пішохідной зони

Юлія Гуш  |  Середа, 24 серпня 2016, 09:02
В межах проекту «Свободу пішоходу!» відбулася екскурсія під назвою «600 метрів живої історії».
600 метрів живої історії Харкова в музеях та на вулицях - прообраз майбутньої пішохідной зони

Є така ідея – організувати в історичній частині нашого міста пішохідну зону. І в межах цього проекту ентузіасти, серед яких чимало працівників Історичного музею, вирішили влаштувати екскурсію цим музеєм, а також однією з центральних вулиць Харкова – Університетською. І розповісти про цікаві історичні події та цікаві будівлі, що там розташовані.

«Місто Харків має свою цікаву історію, і мало хто цю історію знає: і місцеві мешканці, і дуже багато гостей міста, – розповіла старша наукова співробітниця Історичного музею Юлія Конюшенко. – Особливо якщо вона стосується історичного періоду до 17 століття».

Екскурсія була подвійною. Спочатку екскурсанти рушили до Історичного музею, де, завдяки розміщеним там пам’яткам, змогли дізнатися більше про історію харківських земель починаючи ще з епохи Середньовіччя.

Екскурсовод розповіла про про особливості розвитку рідного краю, починаючи від давньоруської держави та закінчуючи падінням Гетьманщини. За її словами, одним з найвідоміших міст на території сучасної Харківщини був Донець. Свого часу на місці розкопок цього міста археологи знайшли чимало цінних реліквій, частина яких представлена на цій експозиції. Це срібні жіночі прикраси, старовинні монети, а також зброя, як то мечі, сокири, наконечники стріл та списів. Всі ці знахідки свідчать про високу культуру тодішньої давньоруської держави.

Чимало реліквій залишилось і від Козацької доби. Клейноди, холодна та вогнепальна зброя, одяг та предмети побуту – все це допомагає відтворити побут та життя тієї епохи. Не були обділені увагою і трагічні сторінки української історії. Частина експозиції була присвячена періоду Руїни, яка відзначилась спустошенням українських земель через численні війни та падінням Гетьманщини. 

Згодом екскурсанти перейшли до екскурсійного маршруту «600 метрів живої історії», яка є частиною кампанії за надання історичному центру Харкова статусу пішохідної зони. Активісти, які були залучені до цього проекту, наголошують, що Харків – єдине велике українське місто, яке не має пішохідного центру, але яке має вулиці, що неначе створені для вільних прогулянок.

За словами Юлії Конюшенко, ця екскурсія несе меседж любові до рідної землі, до рідного краю, до історії. 

«Дуже багато людей відгукнулося на запрошення відвідати цю екскурсію – зазначила вона. – Я бачу, що людям дуже цікаво».

comments powered by HyperComments