«ІнклюзіON». Чому місто має бути безбар’єрним для людей з інвалідністю

Юлія Гуш  |  Понеділок, 12 вересня 2016, 16:20
У Харкові проходить фестиваль «ІнклюзіON», присвячений безбар’єрності та безпечності міста для людей з інвалідністю.
«ІнклюзіON». Чому місто має бути безбар’єрним для людей з інвалідністю

Організатори фестивалю під час своєї прес-конференції розповіли про інклюзивність, яка проявляється в рівних можливостях для людей з інвалідністю щодо вільного переміщення містом. Проте в Україні та зокрема – в Харкові, ситуація з нею залишає бажати кращого – наявні розбиті тротуари, небезпечні пандуси або їх повна відсутність, застарілий транспорт тощо.

«Я хочу сказати, що зовсім недавно відбулося всеукраїнське розслідування проявів дискримінації, який проводив «Майдан Моніторинг» і психологічна група Phycologist, – розповіла Марія Ясеновська, президент ХОФ «Громадська ініціатива», – відповідно до цих досліджень, така дискримінована група людей, до яких суспільство більш за все готове проваляти співчуття, це якраз люди з інвалідністю. Зараз з’являється все більше ініціатив, що направлені на допомогу людей з інвалідністю та сприянню доступності. І якщо це раніше була прерогатива організацій, які професійно займаються правами та інтересами людей з інвалідністю, то зараз цими питаннями все більше починають цікавитися правозахисні організації, громадські ініціативи, молодіжні групи».

За її словами, зараз конче необхідно об’єднати всі ці ініціативи, щоб привернути увагу громадськості до того, що місто залишається недоступним для людей з інвалідністю. Так, в місті є приміщення, які враховують потреби цих людей. Проте бар’єрів залишається чимало. Наприклад, в місті є пандуси, але часом вони збудовані так, що користуватися ними просто неможливо та небезпечно.

«Проблема інвалідності – це проблема прав людини, – розповів Сергій Дроздовський, координатор Офісу з прав людей з інвалідністю, – й інвалідність – це той самий дискримінаційний момент, який заважає в нашому суспільстві повноцінно та рівноправно співіснувати. Ми працюємо більше 5 років… В інвалідності концептуальною проблемою є проблема доступності. Ми її розглядаємо в тому аспекті, що доступність – це не просто відсутність фізичних бар’єрів. Доступність для нас – це концепція того, наскільки кожне право доступне для людей з інвалідністю. Наскільки інвалідність є поміхою для того, щоб людина могла рівноцінно, зі збереженням почуття гідності, скористатися тим чи іншим правом».

За словами Марії Ясеновської, фестиваль «ІнклюзіON» також буде направлений на молодих спеціалістів, які в майбутньому будуть брати участь в розбудові міста. Це необхідно для того, щоб вони розуміли, що всі люди різні і потреби кожного мають бути враховані. В межах фестивалю заплановані різноманітні лекції, присвячені проблемам людей з інвалідністю та питанням безбар’єрності.

 

comments powered by HyperComments