«Рухаючи Харків», активісти перевіряли місто на його доступність

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 16 вересня 2016, 11:00
У Харкові відбувся квест на дослідження доступності міста для людей з особливими потребами.
«Рухаючи Харків», активісти перевіряли місто на його доступність

Захід відбувся в межах фестивалю «ІнклюзіON», присвяченого проблемам безбар’єрності та безпечності міського простору для людей з інвалідністю. Під час квесту «Рухай Харків» учасники мали змогу на власні очі пересвідчитися, наскільки вулиці Харкова є зручними та безпечними для тих, хто пересувається на інвалідному візку, має проблеми із зором чи слухом.

«Ми хочемо показати, що в Харкові дійсно є проблеми з доступністю, – зазначила Марія Ясеновська, співкоордтнаторка фестивалю, – щоб учасники змогли відчути це на собі. І, власне кажучи, відчути, які бар’єри необхідно долати людям з інвалідністю кожного дня. Ми не ставили перед собою завдання налякати людей чи поставити їх в складну ситуацію. Ми свідомо відмовились від того, щоб саджати когось до візка та запропонувати проїхатися містом. Хоча, можливо, і варто було це зробити. Але ми вирішили цього разу зробити такий лайт-варіант».

«Ми вирішили перевірити наше місто на його безбар’єрність, на зручність використання міського середовища всім людям, – розповів автор квесту Дмитро Большуткін, – ми цей квест спеціально розробили з урахуванням того, що учасникам доведеться трохи відчути це на собі. Вони будуть виконувати різні завдання, переміщатися по місту, будуть звертати увагу на проблеми міста, що заважають його безбар’єрності.

Для проведення квесту був обраний центр Харкова. За словами організаторів, недоступні місця в місті можна знайти де завгодно. Навіть, здавалось би на перший погляд, в найбільш благополучних та добре облаштованих  районах. Під час заходу учасники проходили лабіринт на Сквері архітекторів, рахували з'їзди на тротуарах на вулиці Алчевських, користувалися азбукою глухонімих. Даний квест став завершенням фестивалю, у якому взяли участь експерти як з України, так і за кордону.

 

comments powered by HyperComments