Чесно про доходи депутатів. Чому наші можновладці так не люблять про це говорити

Юлія Гуш  |  Субота, 24 вересня 2016, 13:10
Депутати-«злидні» та депутати, що приховують власні доходи, – типові реалії для нашого часу.
Чесно про доходи депутатів. Чому наші можновладці так не люблять про це говорити

Про це говорили під час антикорупційної «тусівки» від руху «ЧЕСНО», присвяченої досвіду виявлення та боротьби з корупцією та незаконним збагаченням українських можновладців.

«Кримінальне переслідування людей, які незаконно збагачуються, – розповідала модераторка заходу Наталія Соколенко, представниця Громадського радіо, – які сидять на бюджеті, на тендерах. Чому раніше це було неможливим? Тому що колишнє законодавство діяло таким чином: можна спіймати корупціонера правоохоронним структурам у момент передачі хабаря. Піймали – молодці. Якщо ні, то хабарники купували будинки, купували авто, і, власне, окрім громадського осуду та журналістських розслідувань, їм нічого не було. Скажу більше: коли «Українська правда» за часів Януковича друкувала статті про маєтки у Льовочкіна чи Геллара, то вони, фігуранти цих розслідувань, тільки раділи. Мовляв, ще більше людей дізнається, який я крутний».

Тепер, за її словами, ситуація змінилась. Зараз особи, які обіймають високі державні посади, повинні звітувати про свої джерела прибутків. А якщо вони цього не бажають – то завжди можна звільнитися. Це дозволить очистити країну та привести туди порядних людей – зазначила Наталія Соколенко

«Депутати страшенно не люблять говорити про гроші, – розповіла Віта Думанська, координаторка кампанії «Стеж за грошима» руху «ЧЕСНО», – і для них це завжди було болючою темою. Раніше питанням щодо декларацій депутатів ніхто не цікавився. Люди могли тільки говорити з осудом: «Так, оцей депутат, він такий заможний, у нього стільки машин та квартир». Але зараз громада може подивитися на ці декларації».

За її словами, Рух «ЧЕСНО» вже проаналізував декларації депутатів міських рад на території Західної України. Це були усі міста, окрім Ужгорода. Наприклад, в середньому третина депутатів Львівської міської ради – це депутати-«злидні». Вони показують нульові декларації. Або, згідно цим деклараціям, члени їх сімей мають дохід нижчий прожиткового мінімуму.

Наприклад, один депутат з Івано-Франківська вказав у своїй декларації нульовий дохід. Але це не заважає йому їздити на дорогі курорти. Віта Думанська розповідала, що мешканці міста просили «копнути» цю справу глибше. І як ще виявилось, він не декларує свої дорогі подарунки, хоча постійно постить відповідну інформацію в мережі. І, що характерно, він не декларує свої прибутки. А таких депутатів в Україні є чимало.

«У Харкові є шість депутатів, які мають дохід від мільйона до двох, – зазначила Думанська, – є вісім депутатів, чий дохід вимірюється від 2 до 3 мільйонів. Є депутат від «Самопомочі» Тарас Сітенко, який виглядає найбагатшим депутатом. В 2015 році він отримав 43 мільйони гривень доходу. І друге місце також поки займає депутат від «Самопомочі». У нього 10 мільйонів. Але більш детально можуть розповісти наші координатори вже на наступному тижні».   

За її словами, багатим бути не соромно. Проте, в будь-якому разі, можновладці, які отримають гроші з державного бюджету, просто зобов’язані відкрити громадськості всі джерела власних доходів.

comments powered by HyperComments