Вандалізм та пам’ятник жертвам теракту. Це вже не перший випадок

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 30 вересня 2016, 08:50
Активісти Харківського Євромайдану прокоментували інцидент з оскверненням пам’ятника загиблим харків’янам під час теракту 22 лютого.
Вандалізм та пам’ятник жертвам теракту. Це вже не перший випадок

Як відомо, вчора вандали облили червоною фарбою пам’ятник, встановлений в честь жертв теракту, що стався 22 лютого 2015 року біля Палацу спорту. «Поки що подробиць немає, – розповів Віктор Трубчанов, – пам’ятник вже вимити, він стоїть чистенький. Але є дуже багато питань. Хто це зробив? Чи зафіксувала камера цих людей? І що буде робити поліція у даному випадку? Будуть приймати якісь міри чи буде все як завжди? Це не перший такий випадок. 27 лютого 2016 року цей пам’ятник уже був зіпсований вандалами. І вони його намагались зламати. Проте їм цього зробити не вдалось. Їх затримали. Але до суду вдалося притягнути тільки одну людину і до сьогоднішнього дня вона не є покараною».

Також після прес-конференції, присвяченої  конкурсу на кращий пам’ятник героям Небесної Сотні, активісти згадували теракт, що стався 22 лютого. За їх словами, є інформація, що в СБУ знали про те, що події можуть відбутися таким чином. При цьому не було прийнято жодних заходів, щоб уникнути цієї трагедії. Проте, за словами активістів, організатори не могли відмінити марш. Люди там зібралися би в будь-якому разі. Адже події, які там сталися, мали велике значення як для Харкова, так і для всієї України.

Саме місце проведення маршу було обране не випадково. Адже там, в 2014 році, проводилося зібрання сепаратистів, в якому безпосередню брали участь Кернес та Допкін. «Я вважаю так, що 22 лютого 2014 року відбулася подія, яка була не менш важливою, ніж Майдан у Києві, – зазначив Борис Редін, – бо якби ми не вийшли в такій кількості, не захистили Україну від ідеї її розколу, від того, щоб призначили Януковича президентом. Щоб признали те, що від країни відколеться Одеська, Миколаївська, Дніпропетровська, Харківська, Луганська та Донецька області. То у нас би були дві України. У нас би була Новоросія. Бо ми тоді захистили цілісність України».

За його словами, тоді обійшлося без жертв. Хоча могло би бути інакше. Редін згадував, як харківські автомобілісти блокували дорогу автобусам з сепаратистами, щоб не пустити тих до Палацу спорту. «А Янукович просто злякався і не приїхав, – додав Борис Редін, – і злякалися ті, хто були там. Пам’ятаєте, як Кернес і Добкін сказали народу, що вийдуть до нього? Хтось молов щось про танки, що на підході, про радянських офіцерів в окопах. А вони на «швидких» втекли, аж колеса завертались. І згодом не більш ніж півгодини піднявся в небо літак».   

comments powered by HyperComments