Особливості декомунізації по-харківські. Чому так важливо було перейменувати старі топоніми

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 30 вересня 2016, 10:20
Нещодавно в клубі «Шостий кут» пройшла лекція історика, голови Харківської топонімічної групи Марії Тахтаулової під назвою «Декомунізація харківської топоніміки».
Особливості декомунізації по-харківські. Чому так важливо було перейменувати старі топоніми

Лекція проходила в межах освітнього проекту «Вільний університет», який започаткувала ГО «Майдан Моніторинг». Вона була присвячена очищенню топонімічного простору Харкова від комуністично-тоталітарної спадщини та його значення для життя міста.

«Сьогодні, власне, хвиля дещо спала, – розповіла Марія Тахтаулова, – але тема топоніміки та декомунізації публічного простору не сходила з топ-новин минулого року. І сьогодні я спробою підвести підсумки тих перейменувань, які були здійснені в Харкові протягом 2015-2016 року. Я буду намагатися пояснити, для чого взагалі було здійснено перейменування, яка їх мета. І який ми отримали результат, як змінився наш топонімічний простір, які нові меседжі тепер несуть назви наших вулиць».

Тема перейменування вулиць – це зовсім не сучасна тенденція. Марія Тахтаулова розповіла про три хвилі подібних перетворень. Перша відбулася ще за часів Багалія і мала на меті зробити міській простір більш комфортним. Друга – вже часів совєтської влади, коли з’явилася чимала кількість топонімів, пов’язаних з комуністичним режимом. А третя, власне, стартувала 2015 року. От про неї експертка розповіла більш детально.

Наприклад, одним з критеріїв підбору назв топонімів була туристична привабливість. Також застосовувався такий продуктивний метод, як топографічні ансамблі, коли назви сусідніх вулиць об’єднані певною тематикою. Наприклад, у Харкові є вулиця Медична, а поруч з нею – вулиці, названі в честь знаменитих медиків Амосова та Шалімова.

«Це в першу чергу очищення нашого публічного простору від мітів комуністичної доби, які в багатьох випадках несуть за собою кров, вбивства, катування українського народу, – зазначила Марія Тахтаулова, – і відкритий певний простір для оновлення, для згадки незаслужено забутих імен. Це, я вважаю, найважливіше надбання декомунізації. Я не зможу сказати, що це підвищить зарплати чи знизить комунальні тарифи. Але на ментальному рівні нові назви, вони, так би мовити, повертають нас до нашої історії».

За її словами, сьогодні в умовах інформаційно-гібридної це вкрай важливо, щоб міти української державності були присутні в публічному просторі та сучасному інформаційному полі.

comments powered by HyperComments